Beč sve više daje za pomoć, dug se gomila

Glavni grad Austrije, Beč, razmatra budžet za iduću godinu i kreće se ka povećanju duga na sedam milijardi evra.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.11.2017.

15:27

Beč sve više daje za pomoć, dug se gomila
Foto: Thinkstock

U predlogu budžeta predviđeno je dalje zaduživanje u visini od 376 miliona evra, o čemu odluku treba da donese gradska skupština.

Za stalni rast duga glavnog grada Austrije, prema pisanju medija, postoji sedam razloga.

Na prvom mestu su socijalna pomoć i politika prema azilantima.

Za socijalnu pomoć Beču je potrebno sve više novca, a samo za tekuću godinu premašen je planiran iznos za 30,5 miliona evra, čim su troškovi narasli na 693 miliona evra.

Daljih 166 miliona evra Fond Socijalni Beč dao je za snabdevanje i integraciju izbeglica.

Dalji razlog za stalno rastući dug grada su gradski službenici, administracija i savetnici. Ccak 99 odsto gradskih službenika u penziju odlazi pre 65 godine života, što poreske obveznike košta 200 miliona evra godišnje.

Glavni grad Austrije ima i brojne savetnike i izaslanike koji troše ogromne svote novca. Primera radi samo Udruženje bečkih bolnica imalo je u proseku izdatke u visini od 30.000 evra po danu za eksterne savetnike.

Treći uzrok za rastući dug je činjenica što je Beč, kao i mnogi građani, ranije odlučio da uzme kredite u švajcarskim francima.

Jačanjem švajcarske valute prema evru porastao je značajno i dug.

Tokom ove godine je oko 1,27 milijadi franaka pretvoreno u kredite u evrima.

Dalji uzrok su subvencije, na kojima se ne štedi i to za čak i nepotrebne projekte, koji se često nađu na meti kritike javnosti i finansijskih vlasti.

Pored toga za rastući dug kriva su pogrešna planiranja gradskih vlasti, kao što je u oblasti bolnica, gde najveći problem koji "guta" novac jeste bolnica "zapad".

Šesti uzrok za dugove su i skupi prestižni projekti, kao što je rekonstrukcija Mariahilferštrase, koja je koštala 25 miliona evra, ali i brojne druge ulice koje su koštale malo bogatstvo.

Sedmi razlog za stalni rast dugova je neprestano odlaganje reforme štednje, koja je trebalo odavno da se sprovede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: