Austrija vas jedva čeka ako znate ove poslove

I pored dobrih ekonomskih podataka i istovremenog nedostatka radne snage, ne smanjuje se nezaposlenost kod niže obrazovanog sloja stanovništva u Austriji.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.11.2017.

08:54

Austrija vas jedva čeka ako znate ove poslove
Foto: Thinkstock

"Oko 20 odsto onih koji prekidaju školu nakon obaveznog školovanja nije sposobno da izuči zanat, jer ne zna da čita, piše i računa", tvrdi preduzetnik i bivši austrijski ministar finansija Hanes Androš.

On smatra da će predstojeća digitalizacija zaoštriti ovaj problem.

Nisko obrazovani čine sada još samo 12 odsto zaposlenih, a 1995. bilo ih je još 27 odsto, pokazuje studija ekonomskog instituta Wifo.

Posebno jednostavne manuelne delatnosti preuzele su mašine.

Šef Wifo Kristof Badelt zbog toga zahteva sveobuhvatnu reformu obrazovanja, što obuhvata i podsticanje migranata, ali i ulaganja više novca u obdaništa i škole kako bi deca mogla, na osnovu boljeg osnovnog obrazovanja, kasnije bolje pratiti promene u radnom svetu.

Androš upozorava da konkurentnost Austrije zavisi od obrazovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: