Nafta iznad 56 dolara, čeka se OPEK

Cene nafte su se zadržale iznad 56 dolara za barel.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.11.2017.

18:25

Nafta iznad 56 dolara, čeka se OPEK
(Foto: Thinkstock)

Krajem prošle nedelje ojačale su na nagoveštaj da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK), na sastanku krajem meseca, produžiti trajanje sporazuma o ograničenju proizvodnje.

Naftni fjučersi su danas evidentirali neznatnu promenu u Njujorku, posle rasta od 2,6 odsto u petak, izveštava "Blumberg".

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u decembru trgovala se, u 9:51 časova po londonskom vremenu, na nivou od 56,48 dolara za barel na robnoj berzi u Njujorku, što je za sedam centi niže u odnosu na kraj prošle nedelje.

Ukupan obim trgovanja bio je oko 16 procenta iznad 100-dnevnog proseka. Cene američke naftne reference su prošle nedelje opale za 0,3 odsto.

Severnomorska nafta "brent" za dostavu u januaru je oslabila za 33 centa na 62,39 dolara po barelu na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa. Cene ovog tipa nafte su prošle nedelje izgubile 1,3 odsto.

Saudijski ministar energetike Kalid Al-Falih izjavio je prošle nedelje da bi OPEK trebalo da objavi produženje ograničavanja proizvodnje kada se sastane 30. novembra.

Inače, na tržištima se prošle nedelje "šuškalo" da Rusija okleva sa donešenjem odluke o produženju ograničenja pumpanja nafte, što nagoveštava da će naftni kartel čekati na odgovor Moskve sve dok se ne približi rok isticanja aktuelnog sporazuma krajem marta.

"OPEK verovatno neće uspeti da sreže visoke zalihe nafte na prosečne nivoe do trenutka ističanja sadašnjem sporazuma", izjavio je saudijski mionistar Al-Falih juče.

Ova kraljevina je imala opširne konsultacije sa Rusijom, a ministar je poručio da je "potpuno uveren" da će Moskva "u potpunosti biti uz saveznike" kada se bude donosila odluka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: