Trampe, znaš li ovo? Princ hoće da ubije dolar

Ekonomisti predviđaju da će Saudijska Arabija i jednom trenutku ubiti petrodolar (donedavno bio isključiva valuta za trgovinu naftom).

Svet

Izvor: B92

Petak, 17.11.2017.

14:03

Trampe, znaš li ovo? Princ hoće da ubije dolar
(Foto: Getty images)

Sjedinjene Američke Države i Saudijska Arabija su toliko medjusobno zavisne da bi bilo kakav "kvrc" u njihovim odnosima bio katastrofa za sistem petrodolara i za status "zelene novčanice" kao rezervne valute, upozorava američki ekonomista Brendon Smit. On je siguran kako Rijad planira da otera dolar.

"Verujem da će sledeća faza globalnog ekonomskog resetovanja početi delimično s 'lomljenjem' dominacije petrodolara", piše Smit u članku objavljenom na veb sajtu Alt-market.com.

Na njegovom blogu se navodi da je cilj da se olakša razmena znanja i pospeši uspeh u lošem monteranom okruženju.

"Važan element u mojoj analizi o strateškom zaokretu od petrodolara je simbioza izmedju SAD i Saudijske Arabije. Rijad je od samog početka jedino najvažnije uporište za opstanak dolara kao petrovalute", navodi dalje ovaj ekonomista.

Prema njegovom mišljenju, saudijski prestolonaslednik, princ Mohamed Bin Salman traži načine da smanji zavisnost od američkog dolara. Smit smatra da se u reformskom programu Saudijske Arabije "Vision 2030" možda ne radi o smanjenju zavisnosti domaće privrede o nafti, već o "ubijanju petrodolara".

"'Revolucionarna Vizija 2030' princa Mohameda bila je najavljena kao put ka smanjenju zavisnosti od nafte. Međutim, smatram da ovaj plan nije imao samo to za cilj, već završetak perioda oslanjanja na američki dolar. Zapravo, plan nagoveštava udaljavanje od dolara kao svetske petrovalute i raskid u vezivanju kursa rijala za dolar", napisao je on.

"Princ Mohamed je takođe uspostavio mnogo dublje veze sa Rusijom i Kinom, stvarajući bilateralne sporazume koji mogu dovesti do toga da se ukloni dolar kao mehanizm za trgovinu naftom", dodao je Smit.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

10 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: