UN: Još 32 proizvoda na listi zabranjenih

Komitet Ujedinjenih nacija koji prati sprovođenje sankcija prema Severnoj Koreji dodao je 32 proizvoda, koji se koriste za civilnu i vojnu upotrebu.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.10.2017.

08:52

UN: Još 32 proizvoda na listi zabranjenih
Foto: Thinkstock

Ovi proizvodi su dodati na listu proizvoda i tehnologija zabranjenih za prodaju ili transfer Severnoj Koreji.

Na listu su dodate, između ostalog, kutije koje se mogu koristiti da za transport radioaktivnog materijala, sisitemi za hlađenje, oprema za otkrivanje potresa, navedeno je u izveštaju Komiteta Savetu bezbednosti UN.

Među zabranjenim proizvodima su i akceleratori čestica, softver za neutronske proračune i televizijske kamere oštećene radijacijom, preneo je AP.

U rezoluciji, koji je Savet bezbednosti UN usvojio jednoglasno 11. septembra uvedene su nove sankcije Severnoj Koreji zbog njenih nuklearnih i raketnih testova.

Severna Koreja poručila je Ujedinjenim nacijama u prošle nedelje da nikada neće pregovarati o rashodovanju svog nuklearnog arsenala ukoliko Sjedinjene Američke Države ne promene svoju "neprijateljsku" politiku, upozorivši da "nuklearni rat može da izbije u svakom trenutku".

Zamenik ambasadora Severne Koreje u UN Kim In Rijong rekao je Odboru za razoružanje pri Generalnoj skupštini UN, da je situacija na Korejskom poluostrvu "dostigla veoma kritičnu tačku i da nuklearni rat može da izbije u svakom trenutku", preneo je AFP.

"Ukoliko se neprijateljska politika i nuklearna pretnja SAD u potpunosti ne iskorene, nikada nećemo staviti naše nuklearno oružje i balističke rakete na pregovarački sto ni pod kakvim okolnostima", istakao je on.

Severnokorejski diplomata je naveo i da je, posle niza raketnih lansiranja i šeste nuklearne probe, njegova zemlja "prošla kroz poslednju kapiju" na putu ka statusu punopravne nuklearne sile, s mogućnostima da izvede nuklearni napad.

"Celokupna kopnena teritorija SAD je u našem dometu i ako se SAD usude da napadnu makar i centimetar naše svete teritorije, neće izmaći našoj oštroj kazni u bilo kom delu sveta", rekao je Kim.

On je napomenuo da Severna Koreja neće uzeti na nišan nijednu zemlju koja se ne pridruži vojnoj kampanji na čelu sa SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: