"Flota komaraca“ - mit za poreske obveznike

Ukrajina trenutno nema mogućnosti i kapaciteta za izgradnju savremenih ratnih brodova, zato umesto brodova stvaraju mitove.

Svet

Izvor: B92

Subota, 21.10.2017.

11:27

(Foto: Thinkstock)

Ukrajinski oklopni čamci, koje tamošnja vojna komanda namerava da iskoristi protiv ruske Crnomorske flote, ne predstavljaju veliku pretnju za moderne brodove opremljene raketama, već služe pre svega za dobijanje političkih poena, ali i kao izgovor za poreske obveznike, smatraju analitičari.

Čak i univerzalni raketni sistemi mogu potpuno da unište te čamce, a nema potrebe da se koriste krstareće rakete, iako niko ne bi ni koristio te sofisticirane projektile za napad na tako beznačajne objekte, smatra vojni analitičar Aleksandar Pilajev.

"Ukrajina trenutno nema mogućnosti i kapaciteta za izgradnju savremenih ratnih brodova, zato umesto brodova stvaraju mitove — oklopni čamci sa lakim artiljerijskim naoružanjem ili mitraljezima je sve što je ostalo od nekada moćne ukrajinske namenska privrede“, tvrdi on.

Kada je reč o samoj taktici pod nazivom „čopor vukova“, bivši komandant Crnomorske flote admiral Igor Kasatonov smatra da se ona koristila tokom Drugog svetskog rata, ali da je za današnje uslove zastarela.

Kako kaže, istina je da su nju koristili sovjetski, nemački i italijanski brodovi u Baltičkom moru, kao i u Crnom moru, dok su je Amerikanci koristili protiv Japanaca na Pacifiku. Međutim, kada je reč o sadašnjosti, besmisleno je upoređivati moć ruske i ukrajinske flote u Crnom moru, tvrdi on.

Ukrajinska flota ne postoji, jer kod njih ceo sistem ne funkcioniše kako treba. Sa druge strane, Crnomorska flota ima sve neophodne sisteme za upozoravanje o napadu, kao i za lociranje neprijateljskih brodova, a u akvatorijumu Crnog mora se nalaze i ruske podmornice. Dakle, taj potez Kijeva ne predstavlja nikakvu pretnju za Rusiju i služi pre svega za dobijanje političkih poena, ali i kao izgovor za poreske obveznike“, zaključuje on.

Podsetimo, Ratna mornarica Ukrajine usvojila je taktiku pod nazivom „čopor vukova“ koju tamošnja komanda planira da koristi protiv ruske Crnomorske flote. Prema rečima komandira jednog ukrajinskog broda Aleksandra Regula, suština taktike zasniva se na istovremenom napadu nekoliko lakih oklopnih brodova na jednog protivnika.

Inače, ukrajinska flota broji četiri laka oklopna broda tipa „Gurza M“, a objavljen je konkurs za nabavku još dva slična broda. U međuvremenu, nakon ove vesti zabrujale su i društvene mreže, a mnogobrojni korisnici ismejali su novu taktiku Kijeva nazvavši ukrajinske oklopne brodove „flotom komaraca“, s obzirom da one prave raketne kruzere, kao što je bio brod „Ukrajina“, Kijev nije uspeo da osposobi još od 1991. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: