Kraj jedne ere: Zatvara se poslednja fabrika kola

Era automobilske industrije u Australiji završava se posle više od 90 godina sutrašnjim zatvaranjem proizvodne linije “Dženeral motorsa” u Adelejdu.

Svet

Izvor: Capital.ba

Četvrtak, 19.10.2017.

10:52

Kraj jedne ere: Zatvara se poslednja fabrika kola
Foto: Thinkstock, ilustracija

“Dženeral motors” je poslednji u nizu proizvođača, posle “Forda”, “Tojote”, “Nisana”, “Micubišija”, “Krajslera” i “Lejlanda”, koji su napustili Australiju u poslednjih nekoliko decenija.

Zatvaranjem fabrike za proizvodnju limuzine “holden” 900 radnika ostaje bez posla, preneo je AP.

Ugrožene su i hiljade radnih mesta u kompanijama koje su isporučivale automobilske delove australijskim proizvođačima.

“Holden” je ogranak američkog “Dženeral motorsa” i generacijama je bio simbol nacionalnog ponosa u Australiji.

Masovna proizvodnja prvog australijskog modela pokrenuta je 1948. godine, a deset godina kasnije više od polovine novih automobila u Australiji bili su marke “holden”.

Australiju je 2008. godine zahvatila globalna ekonomska kriza, a subvencije automobilskoj industriji do tada su se oslanjale na budžetski suficit, kojeg više nije bilo.

“Ford” i “Tojota” su zatvorili svoje proizvodne pogone u Australiji 2013. godine, u vreme kada je zbog rasta rudarske industrije australijski dolar prvi put postao jači od američkog. Zbog toga su automobili proizvedeni u ovoj zemlji postali preskupi i nekonkurentni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: