Tresu celu Evropu, a 4 decenije im nije bilo bolje

Nezaposlenost u Velikoj Britaniji je i dalje na 42-godišnjem minimumu, međutim plate znatno kaskaju za rastućom inflacijom.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 19.10.2017.

09:42

Tresu celu Evropu, a 4 decenije im nije bilo bolje
Foto: Thinkstock

Stopa nezaposlenosti u Ujedinjenom Kraljevstvu iznosila je u tri meseca, zaključno sa avgustom, 4,3 odsto, što je nepromenjen nivo u odnosu na tri meseca zaključno s julom, pokazuju zvanični podaci Kancelarije za državnu statistiku (ONS), prenosi agencija Frans pres.

To je najniža stopa nezaposlenosti od 1975. godine.

Ukupno je na kraju avgusta bilo 1,4 miliona nezaposlenih, ili za 215.000 osoba manje nego godinu dana ranije, dodao je ONS.

Istovremeno, povećanje zarada i dalje daleko zaostaje za godišnjom stopom rasta inflacije, što dodatno nagriza kupovnu moć radnika i budžete domaćinstava.

Prosečna nedeljna zarada porasla je 2,2 odsto u tromesečnom periodu zaključno sa avgustom, u odnosu na isti lanjski period.

Indeks potrošackih cena, kojim se meri opšta inflacija, zabeležio je u periodu jun-avgust rast od 3,0 posto međugodišnje, što je najviši nivo u više od pet godina - pošto je slabljenje funte izazvano Bregzitom podiglo troškove uvozne robe, objavio je ONS juče.

Među analitičarima je rasprostranjeno uverenje da će Banka Engleske odgovoriti na podatke o inflaciji povećanjem kamatnih stopa narednog meseca.

Kombinacija rastuće inflacije i stagnantnog povećanja plata znači da su realne zarade Britanaca pale za 0,3 odsto, dodaje francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: