Samo oni stvore BDP trostruko veći od hrvatskog

Imigranti u Italiji stvaraju deo BDP-a koji je veći od mađarskog, i gotovo trostruko veći od hrvatskog, tvrdi se u studiji predstavljenoj u Rimu.

Svet

Izvor: SEEbiz

Sreda, 18.10.2017.

16:07

Samo oni stvore BDP trostruko veći od hrvatskog
Foto: Thinkstock

Pet miliona imigranata u Italiji sa reguliranim statusom proizvelo je 2016. oko 131 milijardu od 1.670 milijarda italijanskog BDP-a, dok je mađarski BDP 112 milijarda, a hrvatski 46, tvrdi se u studiji koju je Zaklada Leonea Moresse izradila na temelju podataka Svetske banke i Državne statističke kancelarije.

Ovo je sedmi put da ta kancelarija predstavlja svoje "Godišnje izveštaje o ekonomiji koju stvaraju imigranti".

"Ovim izveštajem želimo da uklonimo predrasude i omogućimo objektivnu raspravu koja se temelji na činjenicama i podacima", rekao je naučni direktor kancelarije, profesor ekonomije Stefano Solari.

U Italiji, zemlji koja je tek nedavno doživela veći priliv imigranata, "poslednji su radna snaga nužna u mnogim sektorima", ističe se u izveštaju, podsećajući da je poluostrvo"zemlja koja stari i u kojoj na 1.000 stanovnika dolazi 7 rođenih i 11 umrlih.

Po Solarijevim rečima, "u građevinarstvu, hotelijerstvu, poljoprivredi i ugostiteljstvu", imigranti čine 17 do 18 odsto radne snage, a njihov uddo u stanovništvu je 8,3 odsto.

Porezi koje uplaćuju u Italiji, 7,2 milijarda evra u 2016., nisu visoki jer su većinom slabo plaćeni i neretko oslobođeni plaćanja poreza. Naprotiv, njihove uplate u zdravstveni i penzioni sistem, obvezne za sve građane, iznose 11,5 milijardi evra.

Ovi imigranti su ujedno i dragocena pomoć svojima u matičnoj zemlji: tako su u 2016. poslali oko 5,1 milijardu evra u zemlje iz kojih su došli, što je više od iznosa koji italijanska država izdvaja za razvoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: