Mogu li Trudo i Tramp iz ćorsokaka?

Američki pregovarači su otvorili novi front predlogom da Kanada ukine sistem zaštite sektora mlčne industrije i živinarstva, što je potez koji će Otava odbiti.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 17.10.2017.

15:45

Mogu li Trudo i Tramp iz ćorsokaka?
(Foto: Getty images)

Ministri trgovine SAD-a, Kanade i Meksika okončali su napetu treću rundu pregovora o Severnoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA), koja je protekla u znaku agresivnih zahteva SAD-a zbog kojih je budućnost tog 23-godišnjeg trgovinskog pakta ostala neizvesna.

Kako izveštava agencija Rojters, američki predlozi za drastično preoblikovanje NAFTA sporazuma radi smanjenja trgovinskog deficita SAD-a, bacili su senku na pregovore o modernizaciji tog pakta, ostavljajući neke učesnike i analitičare da se pitaju da li partneri u pregovorima mogu da izađu iz ćorsokaka.

Zahtevi SAD-a, koje su njeni susedi već ranije definisali kao ograničavajuće, uključuju pregovore svakih pet godina, obezbeđenje lavovskog udela automobilske proizvodnje za Sjedinjene Države i mogućnost lakšeg uvođenja uvoznih barijera za neke kanadske i meksičke proizvode.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lajtizer, meksički ministar ekonomije Ildefonso Guahardo i kanadska ministarka spoljnih poslova Kristija Frilend trebalo bi da se sastanu i sprocene status pregovora uoči obraćanja na zajedničkoj konferenciji za medije večeras u 19:00 časova po Griniču.

Rojters navodi da se Lajtizer nije izvinio zbog svoje tvrde pregovaračke linije, koja, kako je rekao, odražava želju američkog predsednika Donalda Trampa da povrati izgubljena radna mesta i smanji američki robni trgovinski deficit, koji je prošle godine iznosio 64 milijarde dolara sa Meksikom i 11 milijardi dolara sa Kanadom.

Tramp je nastavio sa napadima na NAFTA sporazum sve vreme pregovora započetih u avgustu, ponavljajući svoje pretnje da će raskinuti taj trgovinski pakt ako Meksiko i Kanada ne pristanu na promene koje traži Vašington.

Američki pregovarači su otvorili novi front tokom vikenda predlogom da Kanada ukine svoj sistem zaštite sektora mlčne industrije i živinarstva, što je potez koji će Otava odbiti, rekao je za britansku agenciju jedan izvor upućen u dešavanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

15 h

Podeli: