Britanci paniče: Novi referendum ili propadosmo

Ekonomisti su predložili još jedan referendum koji bi na neki način poništio Bregzit i tako se izbegla šteta po britansku ekonomiju.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 17.10.2017.

13:36

Britanci paniče: Novi referendum ili propadosmo
Foto: Epa/NEIL HALL

Kako upozoravaju stručnjaci OECD, novi referendum bio bi jedini spas od propasti britanske ekonomije.

Uticajna Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) saopštila je da je zastoj u pregovorima o izlasku sada prouzrokovao "neuredan Bregzit“ koji je doneo samo teške ekonomske posledice.

Njen izveštaj doveo je do spektakularne sugestije stručnjaka da se predloži da se ta sudbina zaobiđe.

"Kada bi se Bregzit povukao političkom odlukom (kao što je na primer novi referendum), pozitivan uticaj na privredni rast bio bi značajan“, piše u izveštaju.

Predlog će sigurno uznemiriti zagovornike Bregzita, ali će i te kako motivisati aktiviste koji pozivaju britansku javnost da daju drugi glas, sada kada su jasne činjenice oko Bregzita.

Izveštaj OECD je odmah "zaplenila“ jedna proevropska grupa kao "poslednji ekser u kovčegu za već dugo zakopanu ideju da će Bregzit biti koristan po našu ekonomiju“.

Analiza OECD sugeriše da može da nestane i neverovatnih 40 milijardi funti od britanskog ekonomskog rasta do 2019. godine.

Ekonomija Britanije, upozoravaju, će za dve godine pasti za 1, 5 odsto ako se ne ispregovaraju novi trgovinski sporazumi.

A to nije jedina kazna, kažu.

Škotska i Severna Irska mogle bi da odbrane ostanak u EU, na drugom referendumu, koji bi imao ogroman uticaj na celu prvredu, navodi se u izveštaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: