Vojna operaciji nije ugrozila proizvodnju nafte

Proizvodnja nafte i prirodnog gasa odvija se normalno u pokrajini Kirkuk u iračkom Kurdistanu, uprkos vojnoj operaciji Iraka.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 16.10.2017.

19:51

Vojna operaciji nije ugrozila proizvodnju nafte
Foto: Thinkstock

Vojna operacija se trenutno odvija i za cilj ima da zauzme region, saopštilo je iračko Ministarstvo za naftu.

"Imamo dogovor sa nekim kurdskim liderima da se postrojenja za proizvodnju nafte i gasa ne mešaju u konflikt", rekao je neimenovani zvaničnik, prenosi Rojters.

Iračka vlada preuzela je kontrolu "velikih područja'' u pokrajini Kirkuk u iračkom Kurdistanu, saopštila je državna televizija Iraka, a Regionalna vlada Kurdistana je navode demantovala.

Premijer Iraka Hajder al Abadi izdao je naređenje da se Kirkuk obezbedi uz saradnju naroda iz grada i Pešmerge, navodi se na iračkoj televiziji.

Televizija takođe navodi da u operaciji obezbeđivanja Kirkuka učestvuju i snage SAD, koje su "zauzele kurdske vojne pozicije i naftna polja".

Zvaničnik Regionalne vlade Kurdistana demantovao je da su iračke snage prišle gradu ili zaposele neku teoriju. Neimenovani zvaničnik dodaje da su naftna polja i vazduhoplovna baza zapadno od Kirkuka i dalje pod kurdskom kontrolim, prenosi Rojters. Pored toga, zvaničnik kaže da se najozbiljniji sukob dogodio južno od Kirkuka, gde je došlo do artiljerijske paljbe između Pešmergi sa kurdske strane i šiistske paravojne vojske Narodna mobilizacija.

Zvaničnici Ministarstva odbrane SAD insistiraju da se iračke i kurdske snage suzdrže od dalje eskalacije sukoba, prenosi Rojters. Stejt department SAD saopštio je u nedlju da blisko motri razvoj situacije u Kirkuku i da su veoma zabrinuti oko navoda da je bilo sukoba.

"Pažljivo pratimo situaciju u Kirkuku i veoma smo zabrinuti zbog navoda o sukobima. Radimo sa svim stranama u Iraku kako bismo smanjili tenzije", navodi se u saopštenju.

Uprkos demantima Regionalne vlade Kurdistana, Bezbednosni savet te pokrajine saopštio je da su kurdske snage uništile najmanje pet "hamera" iračke vojske koja ih je napala bez razloga.

Prema najskorijem saopštenju iračke vojske, zauzeli su nekoliko pozicija južno od Kirkuka, a dodaje se da su snage spremne da napreduju, prenosi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: