Težak put do Monsanta, još jedna žrtva spajanja

Nemački hemijski i farmaceutski gigant Bajer najavio je više milijardi evra vredan sporazum o prodaji svog agrohemijskog poslovanja rivalskoj kompaniji BASF.

Svet

Izvor: B92

Petak, 13.10.2017.

14:34

Težak put do Monsanta, još jedna žrtva spajanja
Foto: Thinkstock

Time sebi olakšava put za planirano preuzimanje američkog proizvođača semena i pesticida - Monsanta.

Sporazum s BASF-om, vredan 5,9 milijardi evra, obuhvata Bajerov posao u sektoru glufosinat-amonijum herbicida, što znači "u suštini sve" njegove jedinice za žitna semena i povezane aktivnosti u oblasti istraživanja i razvoja, navodi se u saopštenju kompanije, a prenosi agencija Frans pres.

"Aktivno smo pristupili rešavanju potencijalnih regulatornih problema, s ciljem da olakšamo uspešno okončanje transakcije s Monsantom", rekao je generalni direktor Bajera, Verner Bauman.

Najavljena prodaja Bajerovog agrohemijskog biznisa utiče na više od 1.800 zaposlenih, a BASF pristaje da garantuje njihova radna mesta u periodu od tri godine nakon potpisivanja ugovora.

Evropska komisija je ranije ovog meseca saopštila da će sačekati sa istražnim radnjama o uticaju Bajerovog mega-sporazuma za preuzimanje Monsanta, vrednog od 66 milijardi evra, na tržišnu konkurenciju.

To odlaganje omogućava kompanijama da dostave nove informacije koje bi mogle da olakšaju davanje "zelenog svetla" za realizaciju najvećeg sporazuma o preuzimanju u istoriji Nemačke, objasnila je Komisija, dodavši da će rok za donošenje odluke, koji je prvobitno bio utvrdjen za 22. januar sledeće godine, biti pomeren.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

20 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: