Ceo region strepi zbog korupcije

Većina građana jugoistočne Evrope nije zadovoljna situacijom u društvu, a kao najveći problem vide nezaposlenost.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 10.10.2017.

10:50

Ceo region strepi zbog korupcije
Foto: Thinkstock

Sve više njih zabrinuto je zbog korupcije, rezultati su istraživanja Balkanski barometar 2017.

Savet za regionalnu saradnju predstavio je u ponedeljak u Briselu nalaze ispitivanja javnog mnjenja prema kojem najveći broj građana regiona, 67 odsto, brine zbog nezaposlenosti, a 46 odsto zbog ekonomske situacije, što je manje nego godinu dana ranije.

U Barometru od 2015. godine, 15 odsto ispitanika je korupciju ocenilo kao jedan od glavnih problema regiona, dok je već godinu dana kasnije ova brojka porasla na 27 odsto, dok je ove godine 32 odsto ispitanika navelo korupciju kao najveći problem,

Više od polovine građana, 58 odsto, nije zadovoljno situacijom u društvu, a zadovoljno je samo 14 odsto učesnika istraživanja koje je tokom 2016. sprovedeno u Srbiji, na Kosovu, u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji.

Privrednici, s druge strane, imali su pozitivnija iskustva i veća očekivanja od budućnosti. Poboljšanje u poslovanju u prethodnih 12 meseci imalo je 40 odsto kompanija, a 17 odsto je imalo slabije rezultate.

"Povećanje ekonomskog rasta u privredama u regionu sa sobom je donelo optimističniji pogled na budućnost, koji sada treba pratiti odlučnim aktivnostima vlada", izjavio je generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović.

Nezaposlenost kao najvažniji problem ekonomije vide građani svih zemalja regiona, ali su zbog toga najviše zabrinuti građani BiH - 73 odsto.

Većina kompanija u jugoistočnoj Evropi, 56 odsto, navelo je da ne očekuje promene u broju zaposlenih u narednom periodu, dok trećina očekuje povećanje radne snage.

Najnezadovoljniji ekonomskom situacijom u svojoj zemlji su Bosanci - 76 odsto, a oni su i najpesimističniji, pošto 39 odsto njih misli da će se stanje pogoršati u narednoj godini.

Najviše optimizma je na Kosovu, gde polovina stanovnika veruje da će se ekonomska situacija poboljšati naredne godine, a 81 odsto je uvereno da neće izgubiti posao.

Na Kosovu mnogo veću zabrinutost predstavlja korupcija, koja je za 62 odsto ispitanika na Kosovu drugi po važnosti problem s kojim se suočava ekonomija, gotovo duplo više nego u drugim zemljama regiona.

Prema mišljenju stanovnika jugoistočne Evrope, najveća korupcija prisutna je u političkim partijama, zatim u pravosuđu, među zdravstvenim radnicima i carinicima, a 73 odsto ispitanika smatra da je borba vlasti protiv korupcije neefikasna.

Predsednik Regionalne inicijative za borbu protiv korupcije Davor Dubravica izjavio je na predstavljanju istraživanja da je za suzbijanje korupcije neophodna politička volja, ali i slobodni mediji.

Prema njegovom mišljenju, raširenost krupcije je jedan od razloga velikog nepoverenja građana u državne institucije.

Vedran Džihić iz Centra za napredne sturije u jugoistočnoj Evropi izjavio je da je nepoverenje u državne institucije ogromno. U pravosuđe, prema rezultatima Balkanskog barometra, nema poverenje 67 odsto ispitanika, u parlament 71 odsto, a u vladu 69 odsto, dok su ti procenti u Srbiji i BiH oko 80 odsto.

Vlada BiH uživa najmanje poverenje građana, dok pravosuđu najmanje veruju Makedonci, pokazalo je istraživanje.

Balkanski barometar je godišnje istraživanje mišljenja i očekivanja građana i privrednika iz regiona o različitim temama kao što su zaposlenost, trgovina, investicije, korupcija. Trećim izdanjem je bilo obuhvaćeno 8.000 građana i 1.600 preduzeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

20 h

Podeli: