Kina olakšava: Potrebno je manje gotovine

Kineska centralna banka je, prvi put od februara 2016, smanjila nivo gotovine koju pojedine poslovne banke moraju da izdvajaju kao rezervu.

Svet

Izvor: Tanjug

Nedelja, 08.10.2017.

11:57

Kina olakšava: Potrebno je manje gotovine
Foto: Thinkstock

Oni nastoje da podstaknu kreditiranje manjih firmi koje su u teškoćama i da ulije energiju svom učmalom privatnom sektoru.

Narodna banka Kine (PBOC) je objavila na svojoj veb stranici da će smanjiti koeficijent obavezne rezerve (RRR) pojedinim bankama koje ispunjavaju određene zahteve vezane za kreditiranje malih preduzeća i poljoprivrednog sektora, prenosi agencija Rojters.

Centralna banka je navela da će velika većina banaka u Kini imati pravo na smanjenje nivoa obavezne rezerve za najmanje 50 baznih poena, pošto najveći broj njih ispunjava minimalne zahteve koji se traže da bi se kvalifikovale za rezanje rezervi.

"Iznos smanjenja je veliki, pokriva sve velike banke i 90 posto malih i srednjih banaka. Prema našoj proceni, na ovaj način bi moglo da bude 'oslobođeno' 700 milijardi juana likvidnih sredstava", kažu analitičari u kompaniji Lijankun Sekjuritis.

Iz centralne banke su poručili da je ova mera preduzeta kako bi se podržao razvoj "inkluzivnih" finansijskih usluga, dodajući da će ona biti dostupna svim srednjim i velikim bankama koje ispune uslove počev od 2018. godine, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: