Počelo je: Jedni po jedni beže iz Katalonije

La Kajša bankarska fondacija, koja upravlja kompanijama koje kontrolišu Kašebanku, saopštila je da će svoje sedište prebaciti u Palma de Majorku.

Svet

Izvor: B92

Subota, 07.10.2017.

12:52

Počelo je: Jedni po jedni beže iz Katalonije
(Foto: Getty images)

Kašebank (Caixbank) je danas saopštila da je donela odluku da prebaci svoje sedište u Valensiju, s obzirom na trenutno stanje u Kataloniji, gde je najavljeno proglašavanje nezavisnosti od Španije nakon referenduma održanog 1. oktobra, prenosi Rojters.

Španska vlada donela je u petak dekret kojim se kompanijama olakšava da prebace svoju pravnu osnovu i registraciju van Katalonije, tvrde neimenovani izvori.

To bi, kako prenosi Rojters, moglo da zada ozbiljan udarac finansijskom sektoru Katalonije.

Dobro upućen izvor navodi da je novi dekret po meri Kašebanke, jer bi joj omogućio izmenu pravnih i poreskih odredbi bez sastanka akcionara, kao što predviđa njen statut.

Peta najveća španska banka Sabadelj odlučila je da prebaci svoju bazu tako što će se registrovati u Alikanteu, ali će sedište u fizičkom smislu ostati u Barseloni, javila je španska privatna agencija EP, a prenosi AP.

Katalonski kreditor, drugi po veličini u toj severoistočnoj regiji, sazvao je sastanak uprave nakon pada njegovih akcija usled intenziviranja političke krize između Katalonije i Madrida.

Katalonska regionalna vlada saopštila je da bi mogla da proglasi nezavisnost već u poneđeljak, tvrdeći da su glasači podržali takav potez na referendumu koji je Madrid proglasio nelegalnim.

Politički ćorsokak vuče Španiju u najgoru političku krizu kakva nije zabeležena decenijama.

Katalonija čini petinu španske privrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: