Snažna izvozna tražnja vinula nemačku industriju

Industrijske porudžbine u Nemačkoj, ključni indikator zdravlja najveće evropske privrede, skočile su zbog snažne tražnje za nemačkom robom u inostranstvu.

Svet

Izvor: B92

Petak, 06.10.2017.

11:32

Snažna izvozna tražnja vinula nemačku industriju
Foto: Thinkstock

Nemačke industrijske porudžbine su porasle u avgustu za 3,6 odsto u odnosu na jul kada su splasnule za 0,4 procenta, saopštio je federalni zavod za statistiku, Destatis, a prenosi agencija AFP.

Mada je domaća tražnja bila robusna, uz rast porudžbina nemačkih kupaca od 2,7 odsto, još jača je bila izvozna tražnja, budući da su porudžbine iz inostranstva skočile za čak 4,3 posto, naveo je Destatis.

Narudžbine za nemačkom robom iz susednih zemalja evrozone pale su za 1,0 odsto, ali su iz ostatka sveta porasle za 7,7 odsto.

Ovi pokazatelji su nadmašili očekivanja analitičara, pojačavši uverenje da rast nemačke privrede neće u drugoj polovini godine usporiti u tolikoj meri kako su to predviđali mnogi posmatrači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: