Pokreću fabrike, Južna Koreja se povukla

Severna Koreja je pokrenula proizvodnju u nekim fabrikama u koje je Seul investirao, u industrijskom kompleksu Kaesong,

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 06.10.2017.

10:07

Pokreću fabrike, Južna Koreja se povukla
Foto: Thinkstock

Proizvodnja je pokrenuta nakon što se Južna Koreja povukla iz tih mešovitih ulaganja, preneli su onlajn mediji iz Pjongjanga.

Južna Koreja je suspendovala poslovne aktivnosti u tom industrijskom kompleksu u februaru prošle godine, navodeći da je novac koji je Pjongjang stekao iz tih mešovitih ulaganja odlazio na severnokorejski program nuklearnog naoružanja, prenosi agencija Frans pres.

Jedno udruženje koje zastupa 120 južnokorejskih firmi koje su poslovale u Kaesongu, industrijskoj zoni smeštenoj duž severnokorejske granice, procenilo je vrednost ostavljene imovine na 820 milijardi vona (663 miliona dolara).

Severnokorejski mediji su potvrdili da su fabrike u zajedničkom vlasništvu dve zemlje i dalje u funkciji, dodajućio da se pogoni koje je Južna Koreja napustila više ne mogu smatrati njihovom imovinom.

"Niko nema pravo da se meša u ono što radimo u industrijskoj zoni koja leži na našoj suverenoj teritoriji", piše Uriminzokiri, jedan od propagandnih medija Pjongjanga.

U članku se dodaje da će Pjongjang zamrznuti pravo raspolaganja Seulu nad svim objektima, proizvodima i sirovinama koje je ostavio i da će preuzeti kontrolu i upravljanje njima.

Reč je o 19 fabrika u Kaesongu u koje su dve zemlje svojevremeno zajednički ulagale, a koje su se bavile proizvodnjom odeće, dodaje francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: