Zašto je njihova nafta nezamenljiva? Košta samo 3$

Cena proizvodnje jednog barela nafte u Rusiji iznosi između 3 i 8 dolara, saopštio je zamenik ministra energetike Rusije Anton Injucin.

Svet

Izvor: Sputnik

Utorak, 03.10.2017.

12:47

Zašto je njihova nafta nezamenljiva? Košta samo 3$
(Foto: Thinkstock)

"Zbog niske cene proizvodnje nafte, između 3 i 8 dolara za barel, naša resursna baza ostaje jedna od najkonkurentnijih u svetu“, navodi magazin "Ruska energetska nedelja“ reči zamenika ministra energetike.

Prema Injucinovim rečima, Rusija je prošle godine sačuvala lidersku poziciju u isporuci gasa na svetskom tržištu, gde je njen udeo iznosio 20 odsto, ali je i povratila prvo mesto u isporuci tečnih ugljovodonika — izvezla je 12 odsto nafte i 9 odsto naftnih derivata.

"Osnovni izazovi za ruske naftaše povezani su sa tehničkom zastarelošću i ograničenim pristupom finansijskim resursima, uključujući i sankcijama. Strategija se zasniva na tome da se poveća tehnološka saradnja sa partnerima iz država Pacifičkog regiona i drugih regiona koji se nisu pridržavali sankcija, stvarajući sa njima investicione fondove za finansiranje velikih projekata i organizujući zamenu kritički važne opreme koja se nabavlja u inostranstvu“, naglasio je Injucin.

U martu ove godine ministar energetike Rusije Aleksandar Novak saopštio je da Rusija raspolaže sa otkrivenim zalihama nafte i gasa za više od 50 godina, dok je cena proizvodnje nafte tada iznosila između 10 i 15 dolara za barel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: