Investitori se naljutili, šef Fejsbuka se nećka

Fejsbuk je primoran da odustane od uvođenja trećeg razreda akcija koje ne nose pravo glasa na skupštini akcionara.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 26.09.2017.

12:04

Investitori se naljutili, šef Fejsbuka se nećka
(Foto: Getty images)

Na to ga je naterao bes investitora prema praksi nekih IT kompanija da različitim razredima akcija zacementiraju vlasništvo osnivača.

Najveća društvena mreža objavila je kako odustaje od "reforme" deoničarske strukture koja bi omogućila osnivaču Marku Zakerbergu da obistini svoj plan doniranja akcija u dobrotvorne svrhe, a da i dalje zadrži kontrolu nad kompanijom.

Podsetimo, zbog odluke o uvođenju trećeg roda Fejsbukovih akcija grupa akcionara tužila je kompaniju. Investitori tvrde kako će uvođenje Fejsbukovih C deonica "razrediti" njihove udele i da najavljena odluka ide isključivo u korist Marku Zakerbergu. On je, kao što se zna, krajem 2015. najavio da će tokom života darovati 99 odsto svojih deonica. Zanimljivo, objavljena odluka došla je tek nekoliko dana pre nego što je Zakerberg trebalo da se pojavi pred sudom u svojstvu svedoka u toj parnici. Inače, uvođenje više rodova deonica i dalje je retkost među američkim tehnološkim kompanijama. Od njih 128, takvu strukturu ima tek 13, prenosi FT istraživanje advokatske kuće Orik.

Jedan od njih je Alfabet čija je struktura bila uzor Fejsbuku. Matična kompanija Gugla ima tri roda deonica - redovnu za investitore i koja nosi jedan glas za jednu deonicu, zatim povlaštenu za osnivače koja donosi veća glasačka prava, kao i treću bez glasačkih prava. Ali, uvođenjem deonica bez prava glasa Alfabet je zauzvrat obeštetio deoničare. Prema mišljenju pravnih stručnjaka, Fejsbukovo odustajanje moglo bi da navede Uber i Airbnb - čiji se izlazak na berzu tek očekuje - da razmisle hoće li izdavati deonice bez prava glasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: