Kinezi napravili bum, i Trampu se ovo već ne sviđa

Jeftini solarni paneli uvezeni iz Kine i drugih zemalja doveli su do buma u američkoj solarnoj industriji.

Svet

Izvor: Tanjug

Nedelja, 24.09.2017.

10:56

Kinezi napravili bum, i Trampu se ovo već ne sviđa
(Foto: Thinkstock)

Njihovo instaliranje na krovovima i drugim površinama poraslo je 10 puta od 2011. godine.

Međutim, dva američka proizvođača solarne energije kažu da je poplava uvoza jednog dovela do bankrota a drugog prisilila da otpusti tri četvrtine radne snage, izveštava agencija AP.

Komisija za međunarodnu trgovinu danas treba da odluči da li uvoz, pre svega iz Azije, nanosi "ozbiljne štete" kompanijama. Ako je tako, Komisija će ove jeseni dati preporuku o tome da li administracija predsednika Donalda Trampa treba da uvede carine koje bi mogle da udvostruče cenu solarnih panela iz inostranstva.

Predsednik Tramp nije uspostavio bliske odnsoe sa solarnom industrijom kakve ima sa industrijom uglja i drugih fosilnih goriva, ali se smatra da je sklon uvođenju carina na uvoz solarnih panela zbog njegove filozofije "Amerika na prvom mestu". Portparol Bele kuće je odbio komentar za AP u četvrtak.

Dve suprotstavljene strane su uoči sastanka Komisije iznele svoje viđenje stvari.

"Jednostavno rečeno, američka industrija ne može da preživi pod trenutnim tržišnim uslovima", napisao je u peticiji dostavljenoj Komisiji advokat kompanije Saniva (Suniva) sa sedištem u DŽordžiji. Saniva je slučaj pred Komisijom pokrenula sa kompanijom SolarVorld Amerikas iz Oregona.

Međutim, guverneri četiri države - Nevade, Kolorada, Masačusetsa i Severne Karoline, protive se uvođenju carina, upozoravajući da bi to moglo da ugrozi industriju.

Oni su se pozvali na studiju koja pokazuje da bi carina mogla da dovede do pada solarnih instalacija za više od 50 procenata u dve godine, što bi zadalo veliki udarac ovim državama koje ulažu napore za što veće korišćenje obnovljive energiju koja ne utiče na klimatske promene.

"Tražena carina bi mogla da nanese katastrofalan udarac solarnoj industriji u našim državama i da dovede do gubitka radnih mesta bez presedana, uz visoku cenu koju bi platile naše ekonomije", napisala su dva republikanca i dva demokrata u pismu Komisiji za trgovinu.

Grupa bivših vojnih funkcionera SAD takođe je pozvala Trampovu administraciju da odbaci zahtev za uvođenjem carina, naglašavajući da je Ministarstvo odbrane najveći potrošač energije u zemlji i ukazujući na federalni zakon koji predviđa da Pentagon pribavlja 25 posto energije za svoje potrebe iz obnovljivih izvora do 2025. godine.

Ukoliko se utvrdi da uvoz solarnih panela nanosi štetu domaćim proizvođačima, Komisija za trgovinu će imati rok do sredine novembra da preporuči pravni lek predsedniku, a konačna odluka o carinama bi mogla da se očekuje u januaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: