"Ne praznite džepove siromašnih zbog bogataša"

Francuski krajnje levičarski opozicioni lider Žan-Lik Melanšon okuplja svoje pristalice na protestu protiv reforme zakona o radu.

Svet

Izvor: B92

Subota, 23.09.2017.

13:16

(Foto: Thinkstock)

Reč je o reformama koju je uveo francuski predsednik Emanuel Makron, a u popodnevnim satima biće održan protestni marš ulicama francuske prestonice.

"Nećemo im dopustiti da isprazne džepove siromašnima kako bi nahranili bogate!", poruka je na lecima koje Melanšonova stranka Nepokorena Francuska (La France insoumise) deli uoči početka marša, predviđenog za 14:00 sati, prenosi Rojters.

Melanšon, inače veliki poklonik pokojnog kubanskog lidera Fidela Kastra, novu reformu koju je Makron juče zvanično potpisao naziva "društvenim državnim udarom".

Okupljanja koja su francuski sidnikati organizovali protiv sporne reforme, kojom se kompanijama daju veća ovlašćenja da određuju uslove za rad, po svoj prilici gube zamajac, ali se Melanšonova partija nada da će pokazati da ima dovoljno snage da učvrsti rezultate anketa prema kojima je Melanšon najsnažniji protivnik Makronu.

"Emanuel Markon je počeo igru obaranja ruku sa francuskim narodom... ali mislim da mi možemo da zaustavimo te dekrete o reformi rada", rekao je poslanik stranke Nepokorena Francuska Adrijan Katenan, istakavši da je cilj te stranke da se ljudi koji ranije nisu protestovali ubede da se pridruže demonstracijama.

Partijski zvaničnici kažu da će oko 150 autobusa prevesti demonstrante iz svih krajeva Francuske na skup u Parizu.

Makron je juče formalno potpisao pet dekreta o izmeni zakona o radu, što je prva značajna ekonomska reforma otkako je on stupio na čelo države u maju mesecu.

Novi propisi, o kojima je sa sindikatima naširoko razgovarano, ograničiće isplatu otpremnina prilikom otpuštanja zaposlenih - što mnogi smatraju nepravednim - i istovremeno kompanijama daju veću slobodu da zapošljavaju i otpuštaju radnike i dogovaraju uslove za rad.

Makron je rekao da će dekreti postati zakon u narednim danima, mada će u praksi početi da se primenjuju tek nakon što budu potpisani novi dekreti koji će detaljnije definisati nove propise, a što se očekuje do kraja godine.

Lideri i članovi radničkih sindikata koji su se usprotivili ovoj reformi - mada nisu svi sindikati u potpunosti protiv - organizovali su u četvrtak protestne marševe u gradovima širom Francuske, ali je broj učesnika protesta bio mnogo manji nego tokom protesta pre nedelju dana.

Izmene zakona o radu su prve u nizu reformi koje je Makron obećao s ciljem jačanja ekonomije i smanjenja nezasposlenosti, a ima i planove za izmenu propisa o socijalnim primanjima u slučaju nezaposlenosti i penzionim sistemima, koje će verovatno izazvati mnogo bučnije proteste, zaključuje britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: