Novčić da uđeš u kolo, desetine mlrd £ da izađeš

Britanska vlada je spremna da isplati 40 milijardi funti Evropskoj uniji za izlazak iz tog saveza, piše „Tajms“, pozivajući se na govor premijerke Tereze Mej.

Svet

Izvor: Sputnik

Subota, 23.09.2017.

12:53

Novčić da uđeš u kolo, desetine mlrd £ da izađeš
(Foto: Thinkstock)

Izdanje citira dva izvora u Briselu. Prema računici „Tajmsa“, ovu suma se sastoji od dve komponente. Jedna od njih, potvrđena u firentinskom govoru Mejove, odnosi se na obaveze Londona da vrši uplate EU do završetka sadašnjeg budžetskog perioda, proračunatog do 2020. godine. Radi se o rashodima u visini od oko 20 milijardi funti.

Druga komponenta je otprilike iste visine, a odnosi se na druge obaveze Velike Britanije o kojima će se, prema informacijama izdanja, posebno dogovarati, dok će se isplate vršiti dugi niz godina.

Zvanično, nikakav „račun za ’bregzit‘“ kako su ga prozvali lokalni mediji, nije potvrđen. Ove nedelje list „Fajnenšel tajms“ je pisao da je britanska vlada spremna da pristane na isplatu 20 milijardi funti, a pre toga se čak govorilo da Brisel traži neverovatnih 88 milijardi funti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: