Tramp i Kim zaoštrili, neizvesnosti obara indekse

Indeksi na azijskim berzama pali su posle novog zatezanja odnosa SAD i Severne Koreje, kao i smanjenje kreditnog rejtinga Kine i Hong Konga.

Svet

Izvor: Beta

Petak, 22.09.2017.

13:11

Tramp i Kim zaoštrili, neizvesnosti obara indekse
Foto: Thinkstock

Evropski indeksi trgovanje su počeli iz minusa, ali su na sredini dana u umerenom porastu - nemački DAX je u plusu 0,3 odsto, francuski CAC 40 0,5 odsto, dok je britanski FTSE 100 porastao za 0,2 odsto.

Američki predsednik Donald Tramp uveo je nove sankcije pojedincima i kompanijama koje saradjuju sa Severnom Korejom, pošto je prethodno na Generalnoj skupštini UN rekao da će SAD "uništiti Severnu Koreju ako budu primorane da brane sebe i svoje saveznike", dok je severnokorejskog lidera nazvao "čovek-raketa". Lider Kim Džong Un danas je rekao da je Tramp "mentalno poremećen" i da će "skupo platiti" zbog pretnji koje je uputio Severnoj Koreji pred Ujedinjenim nacijama.

Pored nevolja s geoplitičkim tenzijama, bonitetska agencija Standard end Pur (Standard & Poor's) smanjila je kreditni rejting Kine, navodeći povećanje nivoa duga, Hong Kongu je smanjen rejting uz obrazloženja je pod rizikom zbog bliskih veza s Kinom.

Japanski Nikei 225 je pao 0,3 odsto, južnokorejski Kospi pao 0,7 odsto, šangajski kompozitni indeks 0,2 odsto, a hongkonški Hang Seng 0,8 odsto. Australijski S&P/ASX je porastao 0,5 odsto.

Cene nafte osciliraju. Prema podacima Blumberga, vrednost referentna američka je porasla za 0,1 odsto na 50,6 dolara po barelu, dok je nafta Brent poskupela za 0,1 odsto na 56,5 dolara po barelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: