Posle rekorda - suprotne odluke oborile indekse

Indeksi na Vol stritu i na većini svetskih berzi su u minusu dok investitori razmatraju poslednju odluku američke centralne banke.

Svet

Izvor: Beta

Petak, 22.09.2017.

08:50

Posle rekorda - suprotne odluke oborile indekse
Foto: Thinkstock

Fed, naime, planira da do kraja godine opet podigne referentnu kamatu, dok je centralna banka Japana naznačila da neće uskoro stezati monetarnu politiku.

Najveći pad u Njujorku imale su tehnološke kompanije, a najbolje su prošle banke i druge finansijske kompanije.

Indeks Dau Džons završio je trgovanje u minusu od 0,2 odsto, dok je Standard end pur 500 pao 0,3 odsto. Oba indeksa juče su završila trgovanje na svom istorijskom maksimumu. Nasdak je pao 0,5 odsto.

Bitniji evropski indeksi različito su završili trgovanje. Nemački indeks DAX porastao je 0,3 odsto, francuski CAC 40 u plusu je 0,5 odsto, dok je britanski FTSE 100 pao 0,1 odsto.

Indeksi na istoku završili su dan uglavnom u minusu, osim japanskog indeksa Nikei 225 koji je porastao 0,2 odsto. Južnokorejski Kospi pao je 0,2 odsto, kao i šangajski kompozitni indeks, a hongkonški Hang Seng u crvenom je 0,1 odsto. Sidnejski S&P/ASX 200 pao je 0,9 odsto.

Federalne rezerve saopštile su juče da sada neće menjati kratročnu referentnu kamatu, ali da se do kraja godine očekuje jedno povećanje, a 2018. još tri, ako poraste inflacija koja je uporno na niskom nivou. Od decembra 2015. Fed je četiri puta blago podizao referentnu kamatu. Te kamate su bile srezane na rekordno nizak nivo posle finansijske krize 2008, što je podstaklo rast na berzama.

Fed je saopštio i da će u oktobru početi postepeno da smanjuje svoj portfolio obveznica, što će postepeno dovesti do rasta dugoročnih kamata.

Obe mere američke centralne banke u skladu su s predvidjanjima ekonomista, navodi Asošiejted pres.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: