Obratite pažnju - ovo vredi hiljadu milijardi $

Norveški penzioni fond sada vredi hiljadu milijardi dolara. To je oko 190.000 dolara po svakom građaninu u Norveškoj.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 21.09.2017.

18:41

Obratite pažnju - ovo vredi hiljadu milijardi $
(Foto: Thinkstock)

Menadžeri fonda objavili su da su promene valuta pomogle u tome da vrednost fonda premaši bilion dolara, odnosno hiljadu milijardi dolara.

"Rast tržišne vrednosti fonda bio je fantastičan. Mislim da od njegovog osnivanja 1996. godine niko nije mogao da očekuje da će fond ikada dostići vrednost od bilion dolara“, rekao je šef fonda Ingve Slingstad.

Poređenja radi, vrednost privrede Meksika je oko hiladu milijardi dolara.

Norveška je veliki proizvođač nafte, a veliki deo zarade od tog energenta stavljala je u fond kako bi se finansirale penzije i drugi državni troškovi.

Fond je jedan od najvećih svetskih investitora u akcije, posedujući akcije u vrednosti od 667 milijardi dolara u više od 9.000 kompanija širom sveta. Dobar pokazatelj njegove veličine jeste činjenica da poseduje 1,3 odsto svih kompanija koje se nalaze na berzanskim indeksima.

Najvrednije udele ima u „Eplu“, „Nestleu“, „Rojal dač šelu“, „Novartisu“, „Majkrosoftu“ i „Alfabetu“.

Fond takođe ozbiljno investira u nekretnine, uključujući udele u zgradama na najpoželjnijim svetskim adresama, poput Tajms skvera u Njujorku, Ridžent strita u Londonu i Jelisejskih polja u Parizu.

Zarada na investicijama bila je impresivna proteklih godina. Fond je od januara 1998. godine do sada rastao 5,9 odsto godišnje, a kada se obračuna inflacija i troškovi upravljanja fondom ta cifra iznosi četiri odsto

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: