Kruže glasine, kruži i cena nafte

Cene američke refernetne nafte WTI kruži oko 50 dolara za barel zbog oprečnih signala ministara iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK)

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 21.09.2017.

16:42

Kruže glasine, kruži i cena nafte
(Foto: Thinkstock)

Spekuliše se o tome da li će se produžetak sporazuma o limitiranju pumpanja naći na stolu na sastanku kartela u petak.

Cena fjučersa američke "lake" nafte je pala za 0,2 odsto u Njujorku, izveštava agencija "Blumberg".

WTI nafta za isporuku u novembru spustila se za 11 centi na 50,58 dolara za barel na prepodnevnom trgovanju 10:09 časova na berzi u Njujorku. Ukupan obim trgovanja bio je oko 26 procenata ispod 100-dnevnog proseka. Ugovaranje isporuka za oktobar je isteklo juče.

Severnomorska nafta "brent" za dostavu u novembru pojeftinila je za 22 centa na 56,07 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa.

Ministri OPEK-a, koji će se okupiti u Beču, izgleda da su podeljeni po pitanju toga da li je sada trenutak da se razgovara o produženju ili produbljivanju sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte koji ističe u martu 2018.

Kuvajtski ministar za naftu Išam Almarzuk izjavio je da kartel neće razmatrati produženje sporazima ove nedelje, dok je ministar energetike Alžira izjavio za državnu novinsku agenciju da će na sutrašnjem sastanku biti razgovarano o tome.

Mada cene sirove nafte osciliraju oko nivoa od 50 dolara za barel već nedelju dana, njihov rast ograničava povećanje američke proizvodnje iz škriljaca, koji preti da omete efekte smanjenja isporuka iz OPEK-a.

Izveštaj američke Uprave za energetske informacije, koji je objavljen juče, pokazao je da su zalihe sirove nafte u SAD porasle prošle sedmice za 4,59 miliona barela, što je iznad povećanja od 3,9 miliona barela prognoziranog u "Blumbergovoj" anketi. Zalihe benzina i destilata su opale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: