Šamar Kini: Pad rejtinga udar na investitore

Rejting agencija Standard i Pur snizila je kreditni rejting Kine navodeći kao razlog rast zaduženja zemlje.

Svet

Izvor: Beta

Četvrtak, 21.09.2017.

13:50

Šamar Kini: Pad rejtinga udar na investitore
Foto: Thinkstock

Agencija je snizila rejting za kineski suvereni dug za jedan stepen sa AA- na A+, što je i dalje među najvišim rejtinzima agencije.

Agencija je dala naznake o mogućem smanjenju rejtinga u martu 2016, kada je promenila svoju ocenu izgleda za kinesku privredu na negativnu.

"Produženi period jakog kreditnog rasta povećao je kineske ekonomske i finansijske rizike", navela je agencija i dodala da iako je kreditni rast doprineo jakom rastu BDP-a veruje se da je istovremeno donekle smanjio finansijsku stabilnost.

Smanjenje rejtinga objavljeno je posle današnjeg zatvaranja kineskih finansijskih tržišta a mogao bi neznatno da podigne troškove pozajmljivanja za Kinu, ali najgori uticaj bi mogao da bude na raspoloženju investitora.

Smanjenje rejtinga još jedno je od upozorenja zbog povećanja kineskog duga koje je podstaklo strahovanja od bankarske krize i negativnog uticaja na privredni rast.

Druga velika rejting agencija Mudis u maju je takođe revidirala na niže svoju prognozu za sposobnost kineske vlade da otplati svoje dugove.

Standard i Purs je zadržala svoje izglede za ekonomski rast Kine na kao stabilne navodeći da time odražava očekivanja da će zemlja "zadržati snažan ekonomski rast naredne tri do četiri godine".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: