Šta je sa ruskim bankama: Druga posrnula za mesec

Ruska centralna banka prezela je kontrolu nad osmom po veličini ruskom bankom Binbankom koja je u finansijskim teškoćama.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 21.09.2017.

12:30

Šta je sa ruskim bankama: Druga posrnula za mesec
Foto: Thinkstock

Novo preuzimanje događa se manje od mesec dana od kada je intervenisala da spase drugu veliku banku da bi se izbegao domino efekat u bankarskom sektoru.

Banka Rusije saopštila je da je preduzela te mere radi "jačanja finansijske stabilnosti" Binbanke, navodeći da će centralna banka učestvovati kao glavni investitor u oporavku posustale institucije, koristeći sredstva iz Fonda za konsolidaciju bankarskog sektora.

Ovom merom takođe je obuhvaćeno više filijala Binbank grupe među kojima i Rost, još jedne banke u teškoćama koju je Binbanka kupila i koja je doprinela njenom finansijskom sunovratu.

Binbanka (B&B Bank na engleskom), osma ruska banka po aktivi prema navodima centralne banke, ima više od 400 ekspozitura i 4,7 miliona klijenata. Kontroliše je biznismen Mihajl Gucerjev.

Centralna banka je saopštila u sredu da je od nje zatraženo da pomogne banku preko specijalnog fonda za oporavak banaka u teškoćama koje su suviše velike da bi otišle u stečaj bez rizika domino efekta na finansijski sistem i ekonomiju.

Taj mehanizam je pokrenut krajem avgusta preuzimanjem kontrole nad bankom Otkritie, tada takođe osmom bankom po veličini u Rusiji, sa pomoći bez presedana od više milijardi evra.

Centralna banka je navela da je uspostavila privremenu upravu nad Binbankom, a da će oporavak banke biti sproveden u saradnji sa sadašnjim vlasnicima i rukovodiocima kako bi se osigurao "kontinuitet rada".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: