Postaju broj dva u Evropi, cena je 4.000 otkaza

Nemački gigant u teškoj industriji Tisenkrup i indijska grupa Tata dogovorili su da udruže poslovanje u sektoru čelika u Evropi.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 20.09.2017.

10:24

Postaju broj dva u Evropi, cena je 4.000 otkaza
Foto: Thinkstock

Tako će izbiti na drugo mesto na evropskom tržištu čelika iza ArselorMitala.

Dve grupacije, koje će sporazum finalizovati 2018. godine, očekuju od ove sinergije godišnje između 400 i 600 miliona evra i verovatno će ugasiti 4.000 radnih mesta u proizvodnji i administraciji, izveštava agencija Frans pres.

Smanjenje radnih mesta, od kojeg su sindikati u Tisenkupu i nemački zvaničnici strahovali već nekoliko meseci, bilo bi približno podjednako podeljeno između ove dve kompanije.

Udruženo fifti-fifti preduzeće, pod nazivom "Thsenkrup Tata Stil", biće holding kompanija u Holandiji sa zajedničkim upravom i zapošljavaće oko 48.000 ljudi na 34 lokacije.

"Čelična industrija se već dugi niz godina suočava sa velikim izazovima u Evropi", objašnjavaju iz Tisenkrupa i dodaju da "tražnju za čelikom karakteriše nedostatak dinamike i postojanje strukturne prekapaciranosti u ponudi, kao i konstantno visok pritisak na uvoz".

"Zbog toga su svi proizvođači često pod pritiskom da dobitke ostvarene od restrukturiranja predaju tržištu. Posledica toga je jedna silazna spirala koja nameće potrebu za restrukturiranjem svake tri do četiri godine, pri čemu velikim čeličanama na srednji rok preti zatvaranje", saopštio je Tisenkrup.

Očekuje se da će ovaj udruženi evropski proizvođač čelika beležiti prodaju od 15 milijardi evra i proizvoditi oko 21 milion tona čelika godišnje.

Međutim, "izjavu o namerama" koju su potpisale ove dve grupe moraju još da odobre odgovarajući regulatorni organi, naveli su iz Tisenkrupa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

13 h

Podeli: