Šta to Orban radi s monetarnom politikom?

Centralna banka Mađarske je snizila kamatu na prekonoćne depozite i najavila dalje korake u pravcu relaksiranja monetarnih uslova.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 19.09.2017.

19:15

Šta to Orban radi s monetarnom politikom?
(Foto: Thinkstock)

Banka nastoji da podstakne inflaciju koja je uporno ispod ciljanog nivoa.

Banka je takođe najavila da je spremna za dodatno labavljenje monetarne politike korišćenjem nekonvencionalnih, ciljanih alata kako bi što je pre moguće oborila stopu prinosa na državne obveznice duže ročnosti, prenosi agencija Rojters.

Kamata na prekonoćne depozite je srezana za 10 baznih poena na minus 0,15 procenata.

Zamenik guvernera centralne banke Marton Nagi je rekao na konferenciji za novinare da je smanjenje ove stope opravdano zbog ponovnog odlaganja roka za dostizanje ciljane inflacije. Banka sada predviđa da će inflacija dostići svoj target od 3,0 odsto na održiv način tek sredinom 2019.

Mađarski monetarni regulator je ostavio referentnu kamatu na nepromenjenom, rekordno niskom nivou od 0,9 odsto.

Forinta je ojačala nakon objave odluke centralne banke i trgovala se na nivou od 308,33 forinte za evro, u odnosu na kurs od 309,35 pre nego što su mediji preneli vest. Mađarska valuta je oslabila oko 2,0 procenta otkako je centralna banka prošlog meseca nagovestila izglede za dalje ublažavanje monetarne politike.

Ciljana inflacija u Mađarskoj je 3,0 procenta uz odstupanja za jedan procentni poen u oba pravca. U današnjem izveštaju o inflaciji, centralna banka prognozira da će prosečna godišnja inflacija ove godine iznositi 2,4 procenta, a dogodine 2,5 posto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: