Ruski ministar: Sad smo kao SAD osamdesetih

Ministar za ekonomski razvoj Rusije Maksim Oreškin uporedio je sadašnju situaciju u ekonomiji Rusije sa tačkom razvoja američke ekonomije tokom ’80-tih godina.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 19.09.2017.

12:25

Ruski ministar: Sad smo kao SAD osamdesetih
(Foto: Thinkstock)

Oreškin je uporedio tekuću situaciju u ekonomiji Rusije sa razvojem američke ekonomije u prvoj polovini ’80-tih godina, kada je u SAD bila postignuta niska i stabilna inflacija, što je otvorilo put pozitivnom kreditnom ciklusu koji je trajao 27 godina“, navodi se u saopštenju.

On je naveo da se, sudeći po ključnim pokazateljima, ekonomija zemlje nalazi u stabilnom stanju, inflacija je, prema poslednjim podacima, 3,3 odsto. Očekuje se da u naredne tri godine ekonomski rast neće biti ispod 2 odsto, a inflacija na nivou koji je označila Centralna banka.

"Ukupan dug ruske ekonomije je prilično nizak i može se očekivati dugotrajan kreditni ciklus. Ovde je zadatak Vlade i Centralne banke da deluju tako da kreditni ciklus bude pozitivan za ekonomski rast. To znači više koncentracije na korporativnom i inovacionom kreditiranju i razvoj hipoteka“, smatra ministar.

Prema rečima ministra za ekonomski razvoj, Vlada već sada realizuje niz mera usmerenih na podršku investicionog razvoja.

Kreditni ciklus, podrška investicija u infrastrukturi, rast stabilnosti kako sa strane makroekonomije, tako i sa mikroekonomije, omogućiće da se formira jaka osnova za stabilan rast BDP-a, smatra Oreškin.

On je naveo da se kompanije koje su investirale u periodu 2014-2015. godine nalaze u dobroj poziciji sa tačke gledišta konkurencije, pošto se njihove investicije sada završavaju konkretnim proizvodnjom i one u punoj meri mogu iskoristiti ekonomski rast koji je počeo u Rusiji. Pritom, prema rečima ruskog ministra, još uvek nije kasno investirati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: