Eksplozija rasta, uragani im ne mogu ništa

Njujorška berza završila je dan rastom, što je dovelo indekse "Dau Džouns" i "S&P 500" na nove vrhunce u očekivanju važnog sastanka Fed-a.

Svet

Izvor: Beta

Utorak, 19.09.2017.

08:21

Eksplozija rasta, uragani im ne mogu ništa
Foto: Thinkstock

Indeks "Dau Džuons indastrial averidž" porastao je za 0,28 odsto na 22.331,35 poena, indeks deonica firmi visoke tehnologije "Nasdak", za 0,1 odsto na 6.454,64 poena i indeks "SP 500" za 0,15 odsto na 2.503,87 poena.

"Kao i prošle nedelje, tržište je podstaknuto kretanjima između sektora", rekao je Art Hogan iz "Vunderlih sekjuritis". "Neobično je što zajedno vidimo jačanje dolara, povećanje prinosa na tržištu obveznica i povećanje indeksa tržišta kapitala", rekao je Džek Ejblin iz "BMO Prajvit benk". "To ukazuje na to da su investitori uvereni u američki rast", rekao je on. "U odsustvu bilo kakvog značajnog događaja koji će se naći na putu napredovanja indeksa, tržište zadržava tendenciju porasta", rekao je Patrik O'Her iz "Brifinga".

Investitori pre svega čekaju utorak i sredu kada zaseda Odbor za monetarnu politiku centralne aeričke banke. Finansijska tržišta ne očekuju već sada rast kamatnih stopa, već nagoveštajmoguče promene u decembru.

Federalne rezerve (Fed) bi trebalo da najave postepeno povlačenje politike kvantitativnog olakšanja koje su pokrenule posle finansijske krize 2008. godine ubacivanjem novca u finansijski sistem.

"Izgleda da investitori računaju da na Fed neće uticati preokreta koji je nedavno pogodio ekonomiju, poput uragana, i prilično su optimistični", rekao je Ejblin.

Tržište obveznica je opalo: prinos na desetogodišnje američke je porastao za 2,231%, dok je u petak uveče bio 2,202% , a prinos na30-godišnje obveznice je danas dostigao 2.802%, dok je u petak bio 2.770%.

Nemački indeks DAKS je u ponedeljak porastao za 0,3 odsto, francuski "CAC 40" za 0,3 odsto, a londonski "FTSE 100" za 0,5 posto. Indeks "Hang Seng" u Hong Kongu je porastao za 1,3 odsto, "Kouli" u Seulu za 1,3 odsto, a Sidnejski "S&P-ASKS 200" za 0,4 odsto. Berza u Tokiju nije radila zbog praznika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: