Boli glava od gubitka: Od Amazona ni EUR

Zemlje Evropske unije su možda izgubile 5,4 milijarde evra poreskih prihoda između 2013. i 2015. godine od Gugla i Fejsebuka.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 15.09.2017.

11:43

Boli glava od gubitka: Od Amazona ni EUR
Foto: Thinkstock

To je pokazao izveštaj poslanika Evropskog parlamenta Pola Tanga, nadležnog za izradu predloga reforme korporativnih poreza.

Izveštaj je objavljen uoči današnjeg početka dvodnevnog sastanka ministara finansija EU u estonskoj prestonici Talin, na kojem će oni razgovarati o tome kako da povećaju poreze velikim onlajn kompanijama optuženim da premalo plaćaju u Evropi, izveštava agencija Rojters.

Digitalne multinacionalne kompanije "minimiziraju ukupne poreske obaveze u EU usmeravajući sve prihode u zemlje članice s niskim poreskim stopama, kao što su Irska i Luksemburg", piše u izveštaju Tang, socijalistički poslanik u Evropskom parlamentu.

Dokument je fokusiran na društvenu mrežu Fejsbuk i pretraživač Gugl, koji je sad deo Alfabeta, jer te dve američke kompanije najveći deo prihoda ostvarenih u EU knjiže u Irskoj, koja ima nisku stopu poreza na dobit, što im omogućava da u Uniji plaćaju daleko niže poreze od onih s kojima se suočavaju u drugim delovima sveta.

Prema izveštaju, Gugl plaća van EU poreze u visini 9,0 odsto ostvarenih prihoda, a u Uniji samo 0,82 odsto.

"Fejsbukovi porezi, izraženi kao udeo u prihodima ostvarenim van EU iznose između 28 i 34 procenta, dok je u EU taj raspon izuzetno nizak i kreće se između 0,03 procenta i 0,1 posto", dodaje se u dokumentu.

Na osnovu toga, procenjeno je da su zemlje članice EU, izuzev Irske, izgubile između 5,1 i 5,4 milijarde evra poreskih prihoda izmedju 2013. i 2015. godine, zaključuje se u izveštaju.

Tang je zadužen da u Evropskom parlamentu "progura" predlog poreske reforme, poznat kao zajednička poreska osnovica za preduzeća, čiji je cilj usklađivanje nacionalnih poreskih olakšica na dobit kompanija.

On planira da uvede amandman koji bi prisilio onlajn multinacionalne kompanije da plaćaju porez u zemljama EU u kojima su prisutne sa "digitalnom platformom", koja generiše namanje pet miliona evra godišnjerg prihoda.

Postojeći propisi predviđaju da internet kompanije plaćaju poreze samo u onim zemljama u kojima su fizički prisutne i registrovane, bez obzira na to gde ostvaruju dobit.

Tangov amandman je sličan predlogu koji je sačinilo estonsko predsedništvo EU, a o kojem će ministri finansija EU razgovarati na sastanku ove nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: