Pali se alarm: Svetska sila ovo ne pamti 18 god.

Kineske investicije u fiksnu imovinu porasle su po najnižoj stopi u 18 godina, a podbacile su i industrijska proizvodnja i maloprodaja.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 14.09.2017.

12:00

Pali se alarm: Svetska sila ovo ne pamti 18 god.
Foto: Thinkstock

To je, kako ocenjuje Rojters, signal da ekonomija te zemlje možda gubi zamajac jer troškovi zaduživanja rastu.

Investicije u fiksne aktive, ključni pokretač rasta druge najveće svetske ekonomije, porasle su za 7,8 odsto od januara do avgusta ove godine, što je najsporiji tempo rasta od decembra 1999. godine i usporavanje u odnosu na rast od 8,3 odsto iz perioda januar-jul.

Agencija AP prenosi da je Ministarstvo trgovine danas saopštilo da su i kineske investicije u drugim zemljama dramatično pale otkako je Peking pooštrio kontrole odliva kapitala kako bi sprečio investitore da kupuju sportske klubove i drugu imovinu koja se smatra nepotrebnom za nacionalni razvoj.

Ministarstvo je navelo da su kineske investicije u inostranstvu pale od januara do kraja avgusta ove godine za 41,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu, na 68,7 milijardi dolara.

Industrijska proizvodnja je, tako]e, razočarala, ostvarivši rast u avgustu od 6,0 odsto na godišnjem nivou, što je najniža stopa u devet meseci, pokazali su podaci kineskog biroa za statistiku.

Analitičari koje je anketirao Rojters predvi]ali su rast industrijske proizvodnje od 6,6 odsto, što bi predstavljalo ubrzanje u odnosu na rast od 6,4 odsto iz jula.

Maloprodaja je tako]e ispod očekivanja, budući da je u avgustu ostvarila rast od 10,1 odsto na godišnjem nivou, najniži u šest meseci i slabiji od rasta od 10,4 odsto iz jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: