Odzvonilo gigantima, čeka ih viši porez

Ministri finansija EU razgovaraće o promenama poreskih propisa kako bi giganti poput Gugla ili Fejsebuka bili obavezani na plaćanje viših poreza u Evropi.

Svet

Izvor: B92

Petak, 08.09.2017.

19:01

Odzvonilo gigantima, čeka ih viši porez
Foto: Thinkstock

Evropski regulatori postaju sve oštriji prema američkim tehnološkim giganatima za koje smatraju da stiču preveliku moć, a pod istragom EU će se naći i "Amazon" i Epl, piše u jednom dokumentu EU u koji je imala uvid agencija AFP.

"Hitno treba zatvoriti gep u međunarodnim poreskim propisima kako bi se osiguralo fer oporezivanje dobiti preduzeća koja posluju digitalnoj sferi", navodi se u dokumentu EU pripremljenom za sastanak ministara finansija u Estoniji 15. septembra, a u koji je uvid imala francuska agencija.

Dokument je sastavila vlada Estonije, koja trenutno predsedava EU i koja se smatra digitalnim liderom u Evropi.

U njemu se osuđuje aktuelno stanje u Evropi u kojoj države EU imaju pravo oporezivanja multinacionalnih kompanija kada su one "fizički prisutne" na njihovoj teritoriji.

Umesto toga, prema predlogu, velike digitalne kompanije bi bile u obavezi da plaćaju porez na dobit u zemljama u kojima je ostvaruju, a ne samo tamo gde su prisutne.

Mnoge digitalne platforme koje posluju u EU imaju sedište u Irskoj koja im nudi režim niskih korporativnih poreza, što omogućava internet giganatima da izbegavaju veću poresku stopu u drugim zemljama članicama unije.

Vlasti nekoliko država EU pokrenule su poresku bitku protiv Gugla i drugih velikih internet kompanija.

Francuski sud je u julu doneo presudu da američki intenet div Gugl nije odgovoran za 1,12 milijardi evra poreza koje potražuje država. Francuska se žalila na tu sudsku odluku, dodaje AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: