Pooštreni kriterijumi - sirevi nisu dobrodošli

Francuski sirevi "kamember", "bri" i "rokfor" više nisu dobrodošli u Kini jer njene vlasti blokiraju uvoz nekoliko stranih sireva, uključujući i francuske.

Svet

Izvor: B92

Petak, 08.09.2017.

15:26

Pooštreni kriterijumi - sirevi nisu dobrodošli
Foto: Thinkstock

"Proizvodi koji su uvezeni pre tri nedelje nisu prošli carinu", kaže Vensan Marion, suosnivač vodeće onlajn-prodavnice sira u Kini, "Republika sira" (Cheese Republic).

"Po našim dobavljačima, zdravstvene vlasti su pooštrile kriterijume", rekao je Marion.

Stroža kontrola se uglavnom odnosi na mekše i kozje ;sireve, dok nema promene pri uvozu većine tvrdih sireva.

Francuski restoran "Paradoks" u ;Pekingu se požalio ;AFP-u da dobavljač više ne može da uvozi veliki broj proizvoda. Akel Moreok, upravnik, kaže da "imamo samo jedan kamember, i stavili smo ga u zamrzivač, za uspomenu.., a nadamo se da će zabrana biti ukinuta".

Iako je potrošnja mlečnih proizvoda u Kini posljednjih decenija naglo porasla, sir i dalje uglavnom troše samo strani kupci.

"Kina, kako vidimo, svake godine sve više komplikuje uvoz stranih proizvoda i mislim da želi da zaštiti svoju mlečnu industriju", rekao je zvaničnik "Republika sira" i dodao da su ;"ograničenja toliko jaka, da se radi o protekcionizmu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: