Sprema se neviđeni udar, cele države strepe

Najveći investicioni fond na svetu, norveški Naftni fond, planira da izađe iz obveznica 23 države sveta.

Svet

Izvor: Poslovni dnevnik

Petak, 08.09.2017.

08:11

Sprema se neviđeni udar, cele države strepe
Foto: Thinkstock

Među njima su Japan, Švajcarska i Kanada, a taj potez bi mogao izazvati udar na globalnom tržištu duga.

Prema navodima u pismu Norges banke, u čijoj je nadležnosti upravljanje fondom, objavljenom pre nekoliko dana, predlaže se da fond u budućnosti ulaže samo u državne i korporativne obveznice denominirane u evru, američkom dolaru i britanskoj funti.

Naftni fond trenutno upravlja s 987 milijardi dolara imovine, od čega je trećina uložena u obveznice, odnosno dug.

Predlog se temelji na mišljenju kako nema koristi o raspršenosti obvezničkih ulaganja. “Dugoročno, dobit od široke međunarodne raspršenosti je značajna za deonice, a umerena za obveznice. Za investitora koji ima 70 odsto imovine uložene u deonice, smanjenje rizika raspršenošću obvezničkih ulaganja u velik broj valuta je maleno”, smatra Norges bank.

Predlog još mora odobriti vlada. Ako do toga dođe, to ne znači da će fond odmah krenuti u rasprodaju obveznica. Međutim, analitičari smatraju da bi ostali investitori mogli slediti Naftni fond s obzirom na njegovu veličinu, a što bi moglo izazvati negativne posledice za dug Japana te rastućih država, piše CNBC. Analitičari japanske banke Nomura smatraju da bi potez Naftnog fonda mogao izazvati rasprodaju jena u vrednosti od 19 milijardi dolara.

Uticaj na rastuće države bio bi još značajniji s obzirom na 56 biliona dolara njihovog duga. Prema podacima sa zvanične stranice, Naftni fond ne poseduje hrvatske obveznice, ali poseduje deonice 10 kompanija ukupno vredne 34 miliona dolara.

Najveća su ulaganja u Hrvatski telekom, Adris i Ledo. Od država u okruženju fond poseduje slovenske obveznice od 568,8 miliona dolara te mađarske obveznice od 206,7 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: