Veliki dan za radnike, zabrana poslodavcima

Evropski sud za ljudska prava zabranio je poslodavcima da čitaju privatne imejlove zaposlenih i to kasnije koriste za njihovo eventualno otpuštanje.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 05.09.2017.

18:22

Veliki dan za radnike, zabrana poslodavcima
Foto: Thinkstock

U sudskoj odluci se pozivaju sve članice Saveta Evrope da izmene svoje zakonodastvo kako ne bi došlo do kršenja odluke.

"Poslodovac ne može da zabrani određenju privatnost zaposlenima na radnom mestu", naveo je Evropski sud za ljudska prava i dodao da je odluka doneta zbog sve veće zabrinutosti građana u trenutku kada je svet povezan na internetu i sve je slabija veza između privatnog i profesionalnog života.

Evropski sud je dodao da odluka ne znači da poslodovac u određenim uslovima ne može da nadgleda prepisku i komunikaciju zaposlenih na radnom mestu, ali to ne sme da iskoristi kao izgovor za otpuštanje.

"Takav nadzor treba da obezbedi pravičnu ravnotežu između poštovanja privatnog života zaspolenog i prava poslodavca da preduzme mere kako bi osigurao pravilno funkcionisanje preduzeća", dodaje se u odluci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: