Skočilo kreditiranje, nadaju se većem trošenju

Kreditiranje kompanija u evrozoni poraslo je u julu nakon usporavanja u junu, pokazuju objavljeni podaci Evropske centralne banke (ECB).

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.08.2017.

11:30

Skočilo kreditiranje, nadaju se većem trošenju
Foto: Thinkstock

Krediti nefinansijskim preduzećima povećani su za 2,4 odsto prošlog meseca, navodi se u mesečnom izveštaju ECB-a, a prenosi agencija Frans pres.

U junu je zabeležen pad povećanja kreditiranja preduzeća na 2 procenta u odnosu na majski rast od 2,5 posto.

Istovremeno, krediti stanovništvu zadržali su dinamiku rasta od 2,6 posto u julu, što je isti nivo kao i u prethodna dva meseca.

Ipak, prema prilagođenim pokazateljima, ukupan rast kreditiranja privatnog sektora neznatno je porastao, popevši se sa 2,5 odsto u junu na 2,6 procenata u julu.

Krediti stanovništvu i nefinansijskim preduzećima predstavljaju važan indikator efikasnosti nekonvencionalne monetarne politike ECB-a, koja je osmišljena da podstakne privredni rast i inflaciju kroz povoljnije kreditiranje.

Uz jeftine kredite bankama, rekordno niske kamatne stope i kupovine obveznica u iznosu od 60 milijardi evra mesečno, kreatori monetarne politike u evrozoni nastoje da upumpavaju gotovinu kroz finansijski sistem i u realnu ekonomiju.

Oni se nadaju da će lakši pristup kreditima omogućiti kompanijama i domaćinstvima da troše, investiraju i zapošljavaju, što treba da podstakne privredni rast i pomogne inflaciji da dostigne ciljani nivo ECB-a od nešto malo ispod 2,0 posto.

Ali, dok se ekonomski rast u 19-članoj evrozoni poboljšao od uvođenja ovih mera, inflacija je i dalje uporno niska, zbog čega političari i dalje debatuju o tome u kom trenutku treba da počnu sa postepenim ukidanjem monetarnih intervencija.

Predsednik ECB-a Mario Dragi nije ponudio nikakve nagoveštaje o mogućem okončanju programa kupovine obveznica ili završetku ere niskih kamatnih stopa u svom obraćanju na konferenciji centralnih bankara u DŽekson Holu, u Vajomingu, u petak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: