Bez izbora: Porodično srebro krpi zjapeći minus

Brazilska vlada razmatra privatizaciju energetskog giganta Eletrobrasa u nastojanju da uravnoteži zjapeći deficit budžeta, saopštilo je Ministarstvo energetike.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.08.2017.

11:33

Bez izbora: Porodično srebro krpi zjapeći minus
Foto:Thinkstock

"To je potez od fundamentalnog značaja za razvoj brazilskog sektora električne energije", rekao je ministar rudarstva i energetike Fernando Koeljo Filjo na konferenciji za novinare u Braziliji, prenosi agencija AFP.

Ministarstvo energetike je navelo u saopštenju da će ta prodaja "doprineti konkurentnosti i efikasnosti preduzeća u upravljanju poslovanjem".

Vlada, koja se bori sa izmirivanjem obaveza nakon dvogodišnje duboke recesije, nada se da će prikupiti 20 milijardi reala (6,3 milijarde dolara) od prodaje dela najvećeg energetskog preduzeća u zemlji.

Država namerava da zadrži "zlatni udeo" kako bi imala pravo veta. Takođe je saopštila da će nuklearne elektrane biti izuzete iz prodaje, kao i hidroelektrana Itajipu, koja je u zajedničkom vlasništvu sa susednim Paragvajem.

Vlada trenutno drži 40,98 odsto kapitala Eletrobrasa, dok državna razvojna banka BNDES ima još 18,72 odsto.

Cena običnih akcija kompanije posle saopštenja vlade dostigla je na zatvaranju za 48,9 odsto viši nivo u odnosu na prethodni trgovački dan, dok su prioritetne akcije porasle za 32,6 odsto. To je uticalo na skok Ibovespa indeksa na berzi u Sao Paolu, koji je probio granicu od 70.000 poena.

Prošle nedelje vlada je priznala da neće ostvariti budžetske ciljeve i povećala je planirani budžetski deficit na 50 milijardi dolara za 2017. godinu, sa ranijih 44 milijarde dolara.

Ministarstvo energetike je saopštilo da dugovi posrnule energetske kompanije "isisavaju" budžetska sredstva koja bi mogla da se "koriste za bezbednost, obrazovanje i zdravstvo", prenosi agencija AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: