Najveće polje u Libiji "suše", nafta raste

Nafta je ojačala usled informacija da se najveće libijsko naftno polje Šarara ponovo zatvara i da se analitičari pripremaju za nedeljni izveštaj vlade.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 22.08.2017.

16:50

Najveće polje u Libiji
(Foto: Thinkstock)

Od tog izveštaja se očekuje da će pokazati osmi uzastopni pad prevelikih američkih zaliha "crnog zlata".

Fjučersi su napravili zaokret u odnosu na jučerašnji pad cene od 2,4 odsto, ojačavši za 1,4 odsto u Njujorku, izveštava agencija "Blumberg".

Zatvaranje najvećeg "izvora" sirove nafte u Libiji ubrzo nakon što je ponovo proradio moglo bi da pomogne smanjenju prevelike globalne ponude, koja je američku WTI naftu gurnula da zabeleži najgori avgust u šest godina.

Američka referentna WTI nafta za isporuku u septembru porasla je za 34 centa na 47,71 dolara za barel na prepodnevnom trgovanju na robnoj berzi u NJujorku, u 9:47 časova. Ukupan obim trgovanja bio je oko 7,0 procenata ispod 100-dnevnog proseka.

Ugovaranje isporuka za mesec unapred ističe večeras. Cena aktuelnijih oktobarskih ugovora ojačala je za 30 centi na 47,83 dolara za barel.

Severnomorska nafta "brent" za dostavu u oktobru povećana je za 26 centi na 51,92 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa. Cena "brenta" je juče oslabila za 1,06 dolara ili 2,0 posto, na 51,66 dolara.

Trgovci u SAD očekuju da će izveštaj Uprave za energetske informacije, koji treba da bude objavljen sutra, pokazati da su zalihe sirove nafte smanjene za 3,5 miliona barela, a da su isporuke benzina verovatno pale za milion barela prošle nedelje, prema anketi "Blumberga".

Američki institut za naftu treba svoje podatke o zalihama da objavi kasnije večeras.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

13 h

Podeli: