Propao veliki dogovor; Tramp: Ovo je užasno

Južna Koreja i SAD nisu postigle dogovor o ponovnom pregovaranju sporazuma o slobodnoj trgovini.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.08.2017.

13:32

Propao veliki dogovor; Tramp: Ovo je užasno
Foto: Tanjug/AP/Luca Bruno

Američki predsednik Donald Tramp je taj sporazum nazvao "užasnim", izjavio je jedan visoki zvaničnik iz Seula posle sastanka sa američkim kolegama.

Američka administracija pokušava da revidira ovaj sporazum koji je potpisao bivši predsednik Barak Obama i koji je Tramp oštro kritikovao kao "ubicu radnih mesta", prenosi agencija AFP.

"Tokom mnogo, mnogo godina, Sjedinjene Države trpele su ogromne trgovinske deficite... mi ćemo to promeniti", rekao je Tramp 30. juna na samitu sa novim predsednikom Južne Koreje, Mun DŽae-Inom.

Južna Koreja, četvrta najveća azijska ekonomija i sedmi najveći trgovinski partner SAD-a, ostaje pri stavu da ne postoji očigledna veza između sporazuma i američkog trgovinskog deficita.

Trgovinski zvaničnici obe strane okupili su se danas u Seulu nakon što je Vašington pozvao na sastanak, ali nisu uspeli da postignu "bilo kakav dogovor", izjavio je novinarima ministar trgovine u Seulu, Kim Hjun-Čong.

"Nismo se složili sa jednostranim zahtevom SAD-a da se revidira sporazum o slobodnoj trgovini između Koreje i SAD", rekao je Kim, dodajući da datum novog sastanak nije utvrđen.

"Objasnili smo i da je trgovinski deficit SAD-a rezultat složenog niza činilaca na mikro i makro nivou, a ne rezultat sporazuma između Koreje i SAD", naveo je on.

Trampovo upinjanje da se revidira sporazum deo je njegovih širih nastojanja da smanji trgovinske deficite svoje zemlje sa mnogim državama, uključujući i sa Južnom Korejom, ključnim azijskim saveznikom sa kojim se suprotstavlja nuklearnim pretnjama iz Severne Koreje.

SAD su drugi najveći trgovinski partner Seula posle Kine.

Američki deficit u robnoj razmeni sa Južnom Korejom se više nego udvostručio otkako je 2012. na snagu stupio sporazum o slobodnoj trgovini, i to sa nivoa od 13,2 milijarde dolara u 2011. godini na 27,6 milijardi dolara prošle godine, prema podacima SAD-a, prenosi francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: