Energetski div se konačno vraća, rasprodaje u SAD

Anglo-australijska energetska kompanija BHP Biliton objavila je danas da se vratila u pozitivnu zonu sa godišnjim dobitkom od 6,7 milijardi dolara.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 22.08.2017.

11:50

Energetski div se konačno vraća, rasprodaje u SAD
Foto: Thinkstock

To s edogodilo 12 meseci nakon najgoreg poslovnog rezultata za celu godinu, a ova kompanija je saopštila i da želi da proda biznis u SAD-u sa naftnim škriljcima.

Zaokret u poslovanju kompanije sa sedištem u Melburnu, u odnosu na gubitak težak 6,4 milijarde dolara u poslovnoj godini završenoj u junu 2016, duguje se visokim cenama rude gvožđa i uglja na koje je uticala tražnja kineske industrije, izveštava agencija AP.

Do tolikog minusa je doveo otpis 4,9 milijardi dolara vrednosti BHP-ove imovine u biznisu sa naftnim škriljcima u SAD, plus katastrofa sa branom u Brazilu koja je kompaniju papreno koštala.

"Zaključili smo da naša imovina u kontinentalnoj SAD nije ključna za naše poslovanje i aktivno tražimo opcije za izlazak iz te imovine", navodi BHP u saopštenju.

Kompanija je objavila da je dobit pre kamate, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) porasla na 20,3 milijarde dolara u poslednjoj fiskalnoj godini, sa 12,3 milijarde dolara godinu dana ranije ranije.

Neto dug kompanije je pao za 10 milijardi dolara na 16,3 milijarde dolara.

Kapitalni rashodi i troškovi istraživanja smanjeni su za 32 odsto na 5,2 milijarde dolara.

Akcije BHP-a su porasle za više od 1,0 posto na 26,04 australijskih dolara (20,67 američkih dolara) na jutarnjem trgovanju na australijskoj berzi nakon objavljivanja poslovnih rezultata.

Generalni direktor BHP-a Endrju Mekenzi opisao je poslovni rezultat kao "veoma snažnu finansijsku godinu".

BHP će isplatiti dividendu od 43 centa po akciji.

Pucanje brane u Brazilu u novembru 2015. godine, u blizini rudnika gvožđa u vlasništvu BHP-a i kompanije Vale, odnelo je 19 ljudskih života i izazvalo najgoru ekološku katastrofu u istoriji te zemlje.

Urušavanje brane Samarko, koja je zadržavala otpadne vode iz rudnika, koštao je u protekloj fiskalnoj godini BHP 381 milion dolara, u odnosu na 2,2 milijarde dolara prethodne godine, navodi agencija AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

11 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: