Nemačka strahuje: Dizelaši će ih skupo koštati

Skandal sa emisijom gasova iz dizel motora koji je uzdrmao nemačke proizvođače automobila predstavlja rizik za najveću ekonomiju Evrope.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 21.08.2017.

17:14

Nemačka strahuje: Dizelaši će ih skupo koštati
Foto: Thinkstock

To je saopštilo Ministarstvo finansija, dodajući da je u ovom trenutku nemoguće kvantifikovati njegov uticaj.

Ministarstvo je u mesečnom izveštaju uvrstilo taj skandal, koji je izbio pre dve godine nakon što je Folksvagen priznao da je varao na američkim testovima emisije gasova kod dizel automobila, kao pretnju nemačkoj ekonomiji, pored odluke Britanije da napusti Evropsku uniju i protekcionističke trgovinske politike vlade SAD, prenosi Rojters.

Automobilska industrija je najveći nemački izvoznik i obezbeđuje oko 800.000 radnih mesta.

"I dalje su prisutni rizici vezani za modalitet Bregzita i buduću trgovinsku politiku SAD", ocenilo je ministarstvo, dodajući da "pored toga, takozvanu dizel krizu treba klasifikovati kao novi rizik za nemačku ekonomiju, iako njene efekte trenutno nije moguće kvantifikovati".

Snažna potrošnja domaćinstava i države obezbedili su u najvećoj meri rast nemačke ekonomije u drugom kvartalu 2017, koji je iznosio na 0,6 odsto. Slabija neto spoljnotrgovinska razmena prigušila je rast, pošto je izvoz porastao znatno manje od uvoza.

Ministarstvo je saopštilo da ocekuje da će industrijski sektor nastaviti uzlet i u trećem kvartalu, ukazujući na robusne narudžbine i jake indikatore poslovnog raspoloženja.

Međutim, dizel kriza bi mogla da pomrači izglede privrednog rasta, konstatovalo je minstarstvo, napomuinjući da se, "imajući u vidu značaj automobilske industrije, oni (efekti dizel krize) moraju srednjoročno klasifikovati kao rizik po ukupni ekonomski razvoj".

Nemački političari i šefovi automobilslih kompanija dogovorili su se početkom avgusta o zameni softvera kod 5,3 miliona dizel automobila kako bi se smanjilo zagađenje i popravio narušeni ugled industrije.

Regulatorni organi EU takođe istražuju optužbe o navodnom nedozvoljenom udruživanju nemačkih proizvođača automobila u kartel radi uticaja na tržišnu utakmicu, što je ponašanje koje bi moglo da rezultira izricanjem visokih kazni kompanijama, navodi britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: