Dižu plate: Od naredne godine sat rada 2,8 EUR

Češka vlada povećala je mesečnu garantovanu minimalnu zaradu na 469 evra.

Svet

Izvor: Beta

Ponedeljak, 21.08.2017.

16:25

Dižu plate: Od naredne godine sat rada 2,8 EUR
Foto: Thinkstock

Od početka naredne godine sat rada će biti plaćen minimalno 2,8 evra, preračunato po sadašnjem srednjem kursu Češke narodne banke.

Premijer Bohuslav Sobotka objasnio je danas tokom sednice vlade da je to povećanje mesečne minimalne bruto zarade koje se sindikatima činilo suviše malo a poslodavcima suviše veliko, jedan dodatni korak da u Češkoj konačno počnu da rastu zarade i brže sustižu Zapad.

"Ovakvo povećanje odgovara ekonomskim mogućnostima Češke. Ukoliko želimo da počnemo da sustižemo prosečne plate u Evropi i vlada mora da stvori uslove. Povećanjem minimalne zarade na 12.200 kruna vlada je ispunila obećanje iz svog programa. Od 2018. godine minimalna zarada iznosiće 40,5 odsto prosečne", poručio je Sobotka na Tviteru.

Češka je tek ovim povećanjem dospela u prosek minimalnih zarada u regionu Srednje i Istočne Evrope koji se kreće oko 460 evra.

Najniže minimalne zarade u regionu su prema podacima konsalting agencije Mazars u Ukrajini, 113 evra, Albaniji, 161 evro i Makedoniji 195 evra, dok je najviša u Sloveniji, 805 evra, objavila je češka agencija ČTK.

Premijer Sobotka upozorio je da minimalna zarada mora da bude takva da motiviše ljude da rade i da im se isplati više nego da sede nezaposleni a primaju socijalnu pomoć.

Povećanje minimalne zarade priprema i slovačka vlada a premijer Robert Fico najavio je da planira da minimalna zarada dostigne 500 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: