Veliki bum u Evropi, na listi i Srbija

Sve evropske zemlje doživele su u prvih pet meseci veliki rast dolazaka turista.

Svet

Izvor: Indikator.ba

Ponedeljak, 21.08.2017.

12:39

Veliki bum u Evropi, na listi i Srbija
Foto: Thinkstock

Ovaj rast je ostvaren uglavnom zbog neizvesne političke situacije i terorističkih napada u svetu i istupanja Velike Britanije iz EU, saopštila je Evropska komisija za putovanja (European Travel Commission – ETC) sa sedištem u Briselu u svom julskom istraživanju.

Prema broju dolazaka najviše se ističe Island, koji je ove godine zabeležio 55,7 odsto više stranih turista nego u istom periodu prošle godine.

Island je, navode u ENC, trenutno najposećenija turistička destinacija u Evropi, rast turističkih dolazaka u ovoj nordijskoj zemlji ostvaraju već sedmu godinu zaredom.

Četvrtinu više dolazaka broje u Crnoj Gori, posete Malti povećane su za 23 odsto, Kipru za 18 odsto.

Rast poseta zabeležili su i u Finskoj (18 odsto), a izuzetno dobre turističke rezultate ostvaruju i Portugal, Srbija i Hrvatska, gde je rast stranih posetilaca iznosio 15 odsto.

Pad turističkih poseta je registrovan samo u Turskoj, budući da je broj dolazaka stranih gostiju u prvih pet meseci ove godine u odnosu na isti preiod prošle godine smanjen za osam odsto, uglavnom zbog neizvesne političke situacije u zemlji.

Zbog jačanja ekonomskog rasta u Evropi, turistički tok je takođe neznatno promenjen. Tako su se, na primer, britanski, nemački, francuski i italijanski turisti preusmerili u zemlje u kojima mogu sebi priuštiti više, kao što je Bugarska.

Balkanske i baltičke zemlje takođe su imale visok rast broja dolazaka i noćenja stranih gostiju. U prvih pet meseci ove godine posete turista Bugarskoj povećane su za 26 odsto, u Letonija 23 odsto, a u Poljskoj za 21 odsto.

Evropske zemlje ove godine doživljavaju pravi turistički bum. Bez obzira na pretnje terorističkim napadima, Evropa ostaje najsigurnija turistička destinacija na globalnm nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: