Litijumsko carstvo - Tramp "merka" kompenzaciju

Predsednik SAD Donald Tramp "merka" mineralna i rudna bogatstva Avganistana, piše agencija Rojters.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 21.08.2017.

08:11

Litijumsko carstvo - Tramp
Foto: Gettyimages

Troškovi 16-godišnjeg rata i obnove Avganistana, Vašington već košta 117 milijardi dolara.

Investitori, međutim, poručuju da bi to mogli da budu samo "pusti snovi".

Otkako je pre deset godina jedna američka geološka studija identifikovala i procenila vrednost rudnih rezervi u Avganistanu na čak 1.000 milijardi dolara, avganistanski i strani zvaničnici su te rezerve označili kao ključne po ekonomsku nezavisnost Avganistana.

Osim rezervi zlata, srebra i platine, Avganistan ima i značajne količine rude gvozđa, uranijuma, cinka, tantala, boksita, uglja, prirodnog gasa i velike rezerve bakra.

Prema nekim izveštajima, Avganistan čak ima potencijal da postane "litijumska Saudijska Arabija", zahvaljujući rezervama ove sirovine koja se koristi u telefonima i akumulatorima električnih automobila.

Međutim, nedostatak osnovne logistike - asfaltiranih puteva i železničkih pruga potrebnih za izvoz koncenatrata bakra ili rude gvožđa, zatim ukorenjena korupcija i haotična birokratija, ugrozili su napore za izgradnju legitimnog rudarskog sektora u toj zemlji, ocenjuje britanska agencija.

"Postoji nulta rudarska aktivnost i veoma malo eksploatacije, ako uopšte postoji ikakva", kaže direktor konsultanske kompanije Hanam & Partners, Laj Fogelman.

Američki zvaničnicici su u izjavi Rojtersu rekli da je Tramp, na sastanku u Beloj kući sa savetnicima u julu, rekao da bi SAD trebalo da traže svoj udeo u mineralnom bogatstvu Avganistana, u zamenu za američku pomoć avganistanskoj vladi.

Američki ministar odbrane DŽim Matis je izjavio da je Tramp doneo odluku o strategiji SAD za Avganistan, ali nije izneo nikakve dodatne detalje.

Pre nekoliko meseci, Tramp je Matisu dao ovlašćenje da odredi potreban broj američkih vojnika u Avganistanu, ali je Matis rekao da još nije poslao značajne dodatne snage, već da će sačekati da Tramp odredi strateški pravac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: