Pokupovali u milijardama, sada stiže zabrana

Kineska vlada nastavlja da zauzdava ulaganja domaćih kompanija u nekretnine, sport, zabavu i druge sektore u inostranstvu.

Svet

Izvor: B92

Petak, 18.08.2017.

13:36

Pokupovali u milijardama, sada stiže zabrana
Foto:Thinkstock

I to nakon niza akvizicija vrednih više milijardi dolara koje su sprovele kineske firme u poslednjih par godina.

Dokumentom, koji je objavio Državni savet, odnosno kineska vlada, ograničavaju se prekomorske investicije u hotele, bioskope, industriju zabave, nekretnine i sportske klubove, prenosi agencija AP.

Takođe se u potpunosti zabranjuju ulaganja u kockarnice.

Ovo je najnoviji potez kineskih regulatora koji nastoje da prikoče seriju akvizicija domaćih preduzeća u inostranstvu, navodeći kao razlog zabrinutost da kineske kompanije koje su uključene u preuzimanja mogu da uđu u prevelike dugove.

Jedan od tih konglomerata, kineska Vanda Grupa, postala je najveći svetski kino operater kupovinom američkog lanca bioskopa AMC. Vanda je prošle godine tom lancu pridodala i rivalsku mrežu bioskopa Karmajk Sinemas, koju je preuzela za 1,2 milijarde dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: