Svetske sile "zaratile", stižu upozorenja

Kineske vlasti upozorile su SAD da "nema pobednika u trgovinskom ratu", reagujući na izjavu glavnog strateškog savetnika američkog predsednika Donalda Trampa.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 17.08.2017.

13:21

Svetske sile
Foto: Thinkstock

On je rekao da su SAD u ekonomskom ratu s Kinom. Portparolka kineskog Ministarstva inostranih poslova Hua Čuning izjavila je da obe zemlje imaju koristi od trgovine.

"Nema pobednika u ekonomskom ratu", rekla je ona pozivajući na dijalog o daljem razvoju kinesko-američkih trgovinskih veza.

Trampov glavni strateg Stiv Benon izjavio je da su SAD su "ekonomskom ratu" s Kinom i da SAD treba da se najviše tome posvete.

"Mislim da je ekonomski rat sa Kinom, pitanje broj jedan. Tome treba najviše da se posvetimo", ocenio je Benon u intervjuu za sajt Amerikan prospekt (American Prospect).

Kineska vlada je pre dva dana kritikovala Trampovo naređenje o mogućoj istrazi da li je Peking nepropisno nabavljao stranu tehnologiju i saopštila da će "preduzeti sve prikladne mere" da bi zaštitila kineske interese.

Tramp je naložio američkim trgovinskim zvaničnicima da ispitaju da li Peking suprotno pravilima zahteva od stranih kompanija da predaju tehnologiju u zamenu za pristup kineskom tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

9 h

Podeli: